Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Vérnyomás

 


A vérnyomás az a nyomás, amelyet a vér a vérerek falára kifejt. Nagysága a szívösszehúzódás erejétől és gyakoriságától, a vérkeringési rendszerben levő vér mennyiségétől, valamint a vérerek rugalmasságától függ.

 


Minden embernek más és más a rendes vérnyomása, de nyugalomban rendszerint 120/80 higanymilliméter. Ez az érték a gyermekeknél kisebb.

 


A szív összehúzódásakor (szisztoléjakor) mérhető vérnyomás a csúcsérték. Ez az a maximális vérnyomás, amely a szív összehúzódásakor, azaz a vérnek az erekbe pumpálásakor alakul ki. A szív elernyedésekor (diasztoléjakor) mérhető vérnyomás a legkisebb érték, amely azt mutatja, hogy a szív összehúzódását követő elernyedéskor megcsappan a vér nyomása.

 


A vérnyomás ellenőrzésére vérnyomásmérő készüléket használnak. A vérnyomás egyszeri leolvasása, akár magas, akár alacsony érték adódott, nem elégséges. Rendszerint több mérésre kerítenek sort különböző napokon, s az eredményeket összehasonlítják.

 


A szócikkhez társított címkék:
vérnyomás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!