Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A magas vérnyomás, vagyis a hipertónia önmagában nem betegség, hanem a szervezetnek egy csodálatraméltó, kiegyensúlyozó mechanizmusa. A szervezet ugyanis minden eszközzel arra törekszik, hogy a vér a hajszálerek, és a szövetek között az anyagcserét a kívánatos mértékben biztosítsa, hogy a sejtek és a szövetek táplálkozása és működőképessége ne kerüljön veszélybe.


A magasvérnyomás-betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben. De az, hogy ez felnőttkorban meg is jelenjen, erősen függ azoktól a kockázati tényezőktől, amelyek jórészt az akaratunktól függenek. Ilyenek a dohányzás, a stressz, mozgásszegény életmód, a koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, illetve a cukorbetegség


A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét. Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, azonban, ha tüneteid állandósulnak, mindenképpen fordulj orvoshoz.

 

Az elsődleges a testtömeg csökkentése. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket.


Intenzív mozgás: A magas vérnyomással élőknek már a rendszeresen végzett jó tempós séta is képes lejjebb vinni az értékeit. Hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént.

 

Mélyebb légzés: A lassabb, mélyebb lélegzés  és a meditatív gyakorlatok, mint a jóga, a csikung vagy a tai-csi, csökkentik a stresszhormonok szintjét, amelyek máskülönben serkentik a vese enzimjét, a renint, amely vérnyomás növekedést eredményez.


Káliumban gazdag ételek: Bizonyos káliumban gazdag ételek fogyasztásának növelése. Ráadásul a kálium a vízháztartás -, a sav- lúg egyensúlyra, az izom- és idegsejtek működésére, a szív-, a vese és mellékvese működésére is jól hat. Gazdag káliumforrások a narancslé, a burgonya, az édesburgonya, a banán, a bab, paradicsom, a borsó és a szárított gyümölcsök.


Csökkentett sófogyasztás: Maximum 1500 mg-ot lenne szabad naponta fogyasztani, beleértve a magas sótartalmú ételeket is.


Keserű csoki az erekért: Az étcsokoládé olyan flavonoidokat tartalmaz, amely rugalmasabbá teszi a véredényeket.


Óvatosan a koffeinnel: A koffein azáltal növelheti a vérnyomást, hogy kitágítja a véredényeket, és megsokszorozza a stressz hatását.


Segít a hibiszkusz: Nagy valószínűséggel a hibiszkuszban található növényi kemikáliák felelősek a hatásért – vélték a tudósok.


Fokhagyma: Allint és allináz nevű enzimet tartalmaz, melyekből különböző vegyületek képződnek: allicin és számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még benne kéntartalmú peptidszármazékok, B- és C-vitamin, flavonoidok. Ásványi sókban is bővelkedik.


Galagonya:Az egyik legkiválóbb szívre ható gyógynövény. Tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot és rutint - ami az erek rugalmasságát növelő egyedülálló növényi anyag), proantocianidokat és triterpéneket. Közvetlenül erősíti a szívizomsejteket, növeli ennek teherbírását és vérellátását. Infarktus után segíti az ér újraépülését, csökkenti a pulzusszámot


Fagyöngy:Magas vérnyomás esetén azért is használják, mert a kísérő panaszokat (a fülzúgást, szédülést) enyhíti.


Omega-3 zsírsav: A telítetlen zsírsavak hihetetlenül fontosak szervezetünk egészségének megőrzése érdekében. A telítetlen zsírsavak megakadályozzák az érelmeszesedést, és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, úgyhogy valamilyen formában mindenképpen ajánlatos beépítened étrendedbe.

 


A szócikkhez társított címkék:
magas vérnyomás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!