Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A H1N1 az Influenzavírus A egyik altípusa. Leggyakoribb okozója az emberi influenzának.

A „H” a hemagglutinin, az „N” a [neuraminidáz]? [protein]?re utal.

 

Számos törzs jött létre belőle mutációja során, köztük a [Spanyolnátha]? vírusa, enyhe emberi influenzák vírusai, Sertésinfluenza törzsek és a Madárinfluenza során talált különböző törzsek.


2006-ban az alacsony patogenitású H1N1 törzsek az összes influenzás megbetegedés mintegy felét okozták.

 


A spanyolnátha

A H1N1 egy törzse okozta 1918 márciusa és 1920 májusa közt a spanyolnátha járványt. Ez volt az emberiség történetének egyik legpusztítóbb járványa: világszerte 50-100 millió embert ölt meg.

 

A vírus az emberi szervezetben az immunrendszer túlzott reakcióját váltotta ki, az úgynevezett [citokin vihar]?t, ezért volt olyan pusztító. Az immunrendszer jelzőmolekulák tömegét bocsátotta a tüdő szöveteibe, emiatt fehérvérsejtek kerültek oda és károsították a tüdőszöveteket, abban vizenyőt okozva, ami megakadályozta a légzést. Más pandémiáktól eltérően, a spanyolnátha nagy számban végzett erős immunrendszerű fiatal felnőttekkel.

 

Azért kapta a spanyolnátha nevet, mert Spanyolország volt az egyetlen európai ország, ahol az áldozatokról folyamatosan jelentéseket közöltek. Más országokban nem engedték szerepelni a hírekben, a pánik megelőzésének okán.

 


A 2009-es járvány (Lásd bővebben:Sertésinfluenza)


2009 áprilisában a H1N1 egy változata halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott Mexikóban.

Az első jelentések száznál is több áldozatról szóltak. A járvány átterjedt az Egyesült Államokra, majd más kontinensekre is, köztük Európába.

A WHO május 18-ai adatai szerint a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetek száma 40 országban közel 9000 volt és 74-en haltak meg, jó részük Mexikóban.


 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!