Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


Szinte mindenkinek vannak rémálmai az ágyi poloskákról, de valójában a háziállataink az ágyban nagyobb gondot jelenthetnek. Egy USA felmérés szerint a kutyatulajdonosok 56%-a és a macskatartók 62%-a rendszeresen együtt alszik kedvenceivel

 

További kutatások a világ más részeiről – mint például az Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország és Japán – azt sejtetik, hogy a házi kedvencek ágyba engedése nem amerikai sajátosság.

 

Azonban a dédelgetett kedvenceink számos kellemetlen és undorító élősködőnek lehetnek a gazdaállatai, legalábbis Bruno B. Chomel a Kaliforniai Egyetem kutatója és Ben Sun a kaliforniai Egészségügyi Szolgálat munkatársa szerint. „Ha a pihenőidőnket megosztjuk a kedvenceinkkel, az lehet lelkileg hasznos a számunkra, de számos egészségügyi kockázattal járhat” - írják a Fertőző Betegségek Felbukkanása című folyóiratban. És nem csak a kisállatokról van szó, Chomel és Sun idéz a WebMD kutatásából, mely szerint a kistestű kutyák 62%-a, a közepes méretű kutyák 41%-a és a nagy testű kutyák 32%-a alszik időről időre együtt a gazdájával. Mit is hozhatnak ezek az állatok az ágyunkba?

 

Bubópestis

 

Az emberek a bubópestist általában a bolhák közvetítésével kaphatják el. A kutatók több olyan esetről is írnak ahol a pestis a macskákkal történő együttalvás következménye volt, legutóbb Arizonában történt ilyen eset, ahol egy kilencéves kisfiú kapta el a betegséget, miután a beteg macskájával aludt. Emellett egy 2008-as tanulmány azt mutatja, hogy a pestis túlélőinek mintegy 44%-a aludt együtt a kutyájával, míg az egészséges embereknek csak mintegy 10%-a tett hasonlóképpen. Ez az utolsó tény azért is figyelemre méltó, mivel a kutyák – szemben a macskákkal – tünetek nélkül is képesek hordozni a pestis-fertőzött bolhákat.

 

Chagas-kór

 

A Chagas-kór egy olyan, potenciálisan halálos betegség, amelyet egy tripanoszóma okoz, mely a protozómák közé tartozó élősködő, amit elsősorban a rablópoloskák terjesztenek, és kizárólag az amerikai kontinensen fordul elő. Egy argentin kutatás szerint, a kisállattartók nagyobb kockázatnak vannak kitéve – és a fertőződési mutató lényegesen magasabb azoknál, akik együtt is alszanak a kedvenceikkel. Egyelőre a Chagas-kór nem gyakori az USA-ban, viszont néhány kutató komolyan aggódik amiatt, hogy a betegség lassan terjed északnak, Mexikón keresztül.

 

Macskakarmolás-fertőzés

 

Amint azt a neve is mutatja a karmolással terjedő fertőzésről van szó, amelyet a macska által hordozott bolhákban található baktérium vált ki. Azonban az átvitelt az is okozhatja, ha az állat megnyal minket. Egy Connecticutban elvégzett kutatás eredménye az, hogy ennél a fertőzésnél is nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik az ágyba is magukkal viszik kedvenceiket.

 

MRSA

 

Azaz a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus nevű baktérium egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban. Az emberek a légzőszerveikben – pl. az orrukban – hordozhatják a kórokozót, csakúgy mint a kutyák. Chomel és Sun leír egy esetet, amelyben egy pár állandóan újra megkapta a fertőzést, és az orvosok tanácstalanok voltak, amíg rá nem jöttek, hogy a szintén fertőzött kutyájuk egy ágyban aludt velük. Ahogy az állatot sikerült kikezelniük, a pár is meggyógyult.

 

Egyéb bakteriális fertőzések

 

A népszerű közhiedelemmel ellentétben, a kutyák és macskák szája nem steril. A többi ragadozóhoz hasonlóan számos baktérium található bennük, ezek különösen veszélyesek lehetnek a gyenge, vagy fejletlen immunrendszerrel rendelkező embereknél.

 

Paraziták

 

A kutyákban gyakran megtalálhatók a különböző horgas-, és galandférgek, valamint egyéb véglények. Ezek az élősködők, vagy a petéik, sokszor megtalálhatók az állatok szőrén is.

 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

 

Mindent összevéve, még így is ritka, hogy valaki az együttalvástól kapjon valamilyen fertőzést a kutyájától, macskájától, de ahogy Chomel és Sun megállapítja, megtörténhet. Azt javasolják, hogy rendszeresen hordjuk az állatorvoshoz a kedvenceinket, és ügyeljünk arra, hogy minden szükséges oltást megkapjanak.

 

Mivel a gyerekekre nagyobb kockázatot jelent az ilyen együttlét, ezért a kisgyerekeknél és azoknál, akiknél az immunrendszer rendellenességei állnak fent, lehetőleg kerüljük el az együttalvást. Azt is javasolják, hogy a bőrnek azt a részét, amelyet a kutya vagy a macska megnyalt, azonnal fertőtlenítsük, főleg ha ott nyílt seb található. „A javaslatunk az, hogy a kisgyerekek és az immunhiányos emberek lehetőleg ne osszák meg az ágyukat a háziállatokkal, és ne is csókolgassák azokat” javasolja a két kutató.

Forrás: WebMD

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
fertőzés , háziállat , pestis
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!