Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A légcső az alsó végén két főhörgőre ágazik. A jobb főhörgő a jobb tüdőbe, míg a bal főhörgő a bal tüdőbe lép be. A légcsőből egyenesebb, szélesebb és rövidebb út vezet a jobb főhörgőbe, mint a bal főhörgőbe, ezért a véletlenül belélegzett apró tárgyak jobbára a jobb tüdőbe jutnak.Hörgők

 

 

A hörgők külső falát porc erősíti, míg a belső falukat nyálkahártya béleli. Ebben olyan sejtek vannak, amelyeknek a felszínén mikroszkopikus méretű, mozgó [csilló]?k sorakoznak. Ezek mozgatják kifelé a levegő részecskéit rabul ejtő nyálkafilmet.

 

 

A tüdő bejáratánál a főhörgő kisebb ágakra, lebenyhörgőkre oszlik. Azért nevezik így őket, mivel mindegyikük egy-egy tüdőlebenybe lép be. A jobb tüdőnek három, míg a balnak két lebenye van.

 

 

MInden lebenyhörgő még kisebb hörgőkre válik szét, egészen addig, amíg hörgőcskék jönnek létre. A végső hörgőcskék (amelyekből kb. hatvannégyezer van) légzőhörgőcskék közbeiktatódásával végződnek tüdőhólyagocskákban, amelyekben az oxigén szén-dioxidra cserélődik ki.

 

 

A gazdag elágazó légúti rendszert hörgőfának is nevezik.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!