Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Korpás fejbőrA korpásodás az enyhe faggyús [bőrgyulladás]?ra használt kifejezés, amely kapcsolatban van a [csecsemő]? [koszmó]?jával. [Felnőtt]? korban a zsíros vagy száraz, pikkelyesen hámló fejbőr korpás. Ez a bőrelváltozás azonban a test más részein - a [szemöldök]?ön, a homlokon és a fül mögött- is bekövetkezhet.

    A korpásodás néha azért jelentkezik, mert a faggyúmirigyek sok zsíros-olajos [váladék]?ot választanak ki, s ettől a bőr zsírossá válik. Ennek az oka ismeretlen, mindenesetre a bőr állapota meleg, nedves vagy hideg, száraz időben valamint stressz hatására és kifáradás esetén romlik.

    A korpásodás idült bántalom, amelyre javulási és visszaesési időszakok jellemzők. Bár nem komoly mgbetegedés, s ritkán kell miatta [orvos]?hoz fordulni, bosszúságot, és szégyenérzetet okoz.

    Gyakran (lehetőleg naponta) kell [haj]?at mosni, egy-egy alkalommal legalább öt percig, s elég erőteljesen ahhoz, hogy az [ujjbegy]?ek ledörzsöljék a [hámpikkely]?eket.

    Jó hatású a szabadon megvásárolható, szelén-szulfidos vagy cink-piritionos korpa elleni sampon, amelyet hetente legalább egyszer használni kell. Ha a korpásodás fokozódik, orvoshoz kell fordulni, aki kortikoszteroid tartalmú krémmel vagy kenőccsel kezdi a kezelést.

 

Kapcsolódó szócikkek

Hajhagyma
Hajhullás
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!