Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A metadon mesterségesen előállított, morfinhoz hasonló, bódító fájdalomcsillapító. Minthogy gátolha a heroin megvonási tüneteit, elsősorban heroinfüggőket kezelnek vele, de néha rosszindulatú daganat miatt támadó fájdalom enyhítésére is használják. Naponta egyszer adják szájon át. A mellékhatásai olyanok mint a többi fájdalomcsillapítóé: hányinger, székrekedés, vizelet visszatartás. A metadon maga is függőséget idéz elő, de könnyebb tőle megszabadulni (bár nem mindig) mint a herointól.

 

Noha a metadon nem gyógyítja a gyógyszerfüggőséget, lehetővé teszi a páciens számára, hogy irányítsa az életét, kevésbé bonyolódjon bele bűncselekményekbe és illegális kábítószer kereskedelembe, ezáltal kisebb társadalmi és jogi következményeknek teszi ki magát, s csökken az a veszély is, hogy HIV-vel valamint a májgyulladás B és C vírusával megfertőződik.

 

Kapcsolódó szócikkek

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!