Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A daganat kóros szövetszaporulat vagy duzzanat. Lehet [rákos]? (rosszindulatú) és nem rákos (jóindulatú). A rosszindulatú daganat testszerte növekedhet és terjedhet.Eltávolított daganat

 

A rosszindulatú daganat úgy terjed, hogy a nyirokerek révén behatolhat a közeli [nyirokcsomó]?kba, míg a vérrel távoli helyekre is eljut.

 

A jóindulatú daganat, ha egyáltalán növekszik, lassan gyarapszik, nem terjed tova, s nem szűri be a test többi szövetét. Sejtjei mikroszkóppal vizsgálva hasonlítanak annak a szövetnek a sejtjeihez, amelyből származik.

 

A rosszindulatú daganat sejtjei teljesen másképp néznek ki. Nem minden rosszindulatú daganat okoz duzzanatot, pl. a vérsejtek leukémia betegsége nem jár egybefüggő daganattal.

 

A rosszindulatú daganatok hajlamosak arra, hogy halálos kimenetelűek legyenek (bár bizonyos esetekben a jóindulatú daganatok is halált okozhatnak, ha a növekedésük tönkreteszi a környező szövetet például az agyban). Jó néhány rosszindulatú daganat, amilyen némely bőrrák, gyógyítható, ha idejében felfedezik. Mások olyan lassan növekednek, hogy a beteg más betegségben halhat meg. Sok függ a daganat kialakulásánhelyétől is. Pl. a vastagbélrák lassan növekedhet, gyakran mégis halálos, mert csak a késői szakaszában okoz tüneteket, így sokszor nem fedezik fel addig, amíg nagyra nem nő, és tova nem terjed. Bizonyos jóindulatú daganatok alkalmanként rosszindulatúvá válhatnak, s ilyenkor okvetlenül kezelésre szorulnak.

 

A daganat kezelésének az a célja, hogy amennyire csak lehet, elpusztítsák, de közben az egészséges szövet lehetőleg ne károsodjon. Ez [műtét]?tel, [gyógyszerek]?kel, besugárzással illetve ezen módszerek kombinációjával érhető el.

 


A szócikkhez társított címkék:
daganat
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!