Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A morfin a mákgubából származó, keserű ízű, kristályosítható alkaloid, amely a kodeinnel és a meperidinnel rokon vegyület. Amikor 1803-ban felfedezték, Morpheuszról, az álom görög istenéről nevezték el morfinnak. Erős, bódító fájdalomcsillapító, amelyet rendszerint súlyos fájdalommal kínlódó (végső szakaszú rákban szenvedő) betegeknek adnak, de heveny szívelégtelenség és sokk esetén is beválik.

 

A morfin szedhető szájon át is, de mivel lassan és rosszul szívódik fel a bélből, jobbára injekcióval vagy infúzióval adják. Ha egy vagy két hétnél tovább tart a kezelés, az abbahagyása után megvonási tünetek jelenhetnek meg.

 

Minthogy a morfin rontja a légzést, ezért tüdőbetegségben (pl. idült hörghurutban) szenvedőknek csak óvatosan adható, akárcsak az öregeknek és a nagyon fiataloknak, akik különösen érzékenyek a légzést rontó hatására. Ezenkívül székrekedés is a mellékhatása lehet.

Kapcsolódó szócikkek

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!