Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: myasthenia gravis (miaszténia grávis) = izomgyengeség

 

A miaszténia súlyos izomgyengeséggel járó, nehezen felismerhető, nem fertőző autoimmun betegség.

 

Viszonylag ritkán fordul elő egymillió emberből kb. 80 személy betegedik meg.

Az izomzat súlyos fáradékonyságával, gyors kimerülésével járó betegség, amely a harántcsíkolt izmokat érinti. Ezek vesznek részt vesznek a szervezet mindenféle mozgásában a végtagoktól a szemizomzatig, a beszédtől a légzésig. Nem öröklődik, bár előfordulhat a család több tagjánál is, de ez elég ritka.

 

A betegség oka nem ismert, a tünetek okát azonban jól ismeri az orvostudomány. Az akarattól függő izomzat működését az agyban keletkező ingerületek irányítják, amelyek az idegekben terjednek az idegvégződés és az izomrost közötti ún. végkészülékekig, melyeken áthalad az ingerület. A miaszténiában szenvedőknél a gyermekkori fejlődésben fontos szerepet játszó csecsemőmirigy kóros továbbműködése olyan ellenanyagot termel, amely meggátolja az ideg-végkészülékek elektromos ingerületátadásának folyamatát.

 

A betegséget egyelőre nem tudják gyógyítani, de kezelésében jelentős haladást értek el, a csecsemőmirigy eltávolításával, illetve olyan gyógyszeres terápiával, amellyel a kóros antitestek eltávolíthatók a beteg vérplazmájából.

 

 

Myasthenia gravis betegségben szenvedő beteg

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!