Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 Az ORAC étrék az élelmiszerek antioxidáns tartalmát hivatott mutatni.

Minél magasabb az adott élelmiszer, gyümölcs, ital, [táplálékkiegészítő]? bármiylen vitamin, kémiai anyag ORAC értéke, annál magasabb az antioxidáns tartalma, ezzel együtt annál nagyobb mértékben képes gátolni, bizonyos esetekben állapotát javítani egyes betegségeknek, lassítani az öregedési folyamatot.
A javasolt napi antioxidáns bevitel mintegy 5000 ORAC érték, de ennek duplája szükséges stresszes életmód, dohányzás, egyes betegségek, illetve sportolás esetén.
 
Legmagasabb ORAC értékű gyümölcsök (100 g):
  • Aszalt szilva - 5770
  • Gránátalma - 3307
  • Mazsola - 2830
  • Fekete áfonya - 2400
  • Földi szeder - 2036
  • Tőzegáfonya - 1750
  • Eper - 1540
  • Málna - 1220
  • Szilva - 949
  • Narancs - 750
 
Legmagasabb ORAC értékű zöldségek:
  • Kelkáposzta - 1770
  • Fokhagyma - 1662
  • Spenót - 1260
  • Tök - 1150
  • Kelbimbó - 980
  • Párolt spenót - 909
  • Brokkoli - 890
  • Cékla - 840
  • Avokádó - 782
  • Paprika - 710
 
 
Táplálékkiegészítők:
Mivel a kereskedelmi forgalomban számtalan antioxidáns táplálékkiegészítő (esetleg szuperélelmiszernek minősített) kapható, mindenki kiválaszthatja magának a megfelelőt igény, ízlés, tartalom és ár figyelembevételével.
 

Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!