Az ORAC étrék az élelmiszerek antioxidáns tartalmát hivatott mutatni.
Minél magasabb az adott élelmiszer, gyümölcs, ital, [táplálékkiegészítő]? bármiylen vitamin, kémiai anyag ORAC értéke, annál magasabb az antioxidáns tartalma, ezzel együtt annál nagyobb mértékben képes gátolni, bizonyos esetekben állapotát javítani egyes betegségeknek, lassítani az öregedési folyamatot.
A javasolt napi antioxidáns bevitel mintegy 5000 ORAC érték, de ennek duplája szükséges stresszes életmód, dohányzás, egyes betegségek, illetve sportolás esetén.
Legmagasabb ORAC értékű gyümölcsök (100 g):
- Aszalt szilva - 5770
- Gránátalma - 3307
- Mazsola - 2830
- Fekete áfonya - 2400
- Földi szeder - 2036
- Tőzegáfonya - 1750
- Eper - 1540
- Málna - 1220
- Szilva - 949
- Narancs - 750
Legmagasabb ORAC értékű zöldségek:
- Kelkáposzta - 1770
- Fokhagyma - 1662
- Spenót - 1260
- Tök - 1150
- Kelbimbó - 980
- Párolt spenót - 909
- Brokkoli - 890
- Cékla - 840
- Avokádó - 782
- Paprika - 710
Táplálékkiegészítők:
Mivel a kereskedelmi forgalomban számtalan antioxidáns táplálékkiegészítő (esetleg szuperélelmiszernek minősített) kapható, mindenki kiválaszthatja magának a megfelelőt igény, ízlés, tartalom és ár figyelembevételével.