Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) idült, rosszabbodó betegség, amelyhez testszerte kötőszöveti gyulladás társulhat. Többnyire a test mindkét felén egyidejűleg észlelhető, s jobbára az ujj]ak és lábujjak kis ízületeit, valamint a csukló-, a boka- és a könyökízületet támadja meg.

 

 

 Bechterew-kór
    Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, mely fokozatosan halad előre. A betegség a csigolyák közötti és keresztcsont-csípőcsont közti ízületek és szalagok elmeszesedésével jár, végül kialakul a botmerev gerinc. Részletesen a Bechterew-kórról >>

A betegség a tüdőkre és a vesékre is ráterjedhet. Jellemző lehet a lép megnagyobbodása, a szívburok, a szemet burkoló kötőhártya és ínhártya, valamint a vérerek gyulladása, a vérszegénység, a száraz szem és a csökkent nyálkiválasztás. A reumás ízületi gyulladás sokféle ízületi gyulladás egyik formája. A kb. százféle reumás rendellenesség az iparilag fejlett országok lakosságának 20%-át sújtja, ekképp valószínűleg a legelterjedtebb idült betegségek, amelyek folyamatos, állandó rokkantsággal járnak.

 

 

A rheumatoid arthritis tünetei

 

A reumás ízületi gyulladás tünetei általában a 35-45 év közötti nőkön, illetve a 40 és 60 év közötti férfiakon jelennek meg, de addig egészséges gyermekeknek és öregeknek is rohamaik támadhatnak. Kis hányaduk egy roham után panaszmentessé válik, a többieknek azonban súlyosbodik, és állandó kezelést igényel a betegsége. A fő tünetek közé fájdalom, ízületi merevség, fáradtság, vérszegénység, [testtömeg csökkenés]? és [izomgyengeség]? számít, de a betegség kezdetekor gyulladás és az érintett terület feletti bőr pírja is észlelhető.

 

 

Az ismételt rohamok olyan bántalmakat idézhetnek elő, amilyen a kéz és a csukló fájdalmával és zsibbadásával járó kéztőcsatorna-tünetegyüttes, a csuklóizület és az ujjízületek állandó duzzanata, az ín- és az ínhüvelygyulladás, valamint a kar bőre alatti csomók megjelenése. Amikor a roham elmúlik, az ízületek lazává és mozgékonnyá válnak, de éppen ilyenkor a legérzékenyebbek arra, hogy a túlzásba vitt használatuk károsodással jár.

 

 

A kórismézéshez fontos a vérvizsgálat, amelynek alapján a reumás ízületi gyulladás elkülöníthető más betegségektől, pl. a reumás láztól, a fertőzéses eredetű gyulladástól és a köszvénytől. A vérben megtalálható a [reumatoid faktor]?nak nevezett sajátos ellenanyagok, amely az esetek kb. 70%-ában előfordul, de néha olyanokban is, akik nem szenvednek reumás betegségben.

 

 

A betegség pontos oka ismeretlen, de mivel a betegség java részében fellelhető a reumatoid faktor, amely ellenanyag, némely kutató úgy véli, hogy a reumás ízületi gyulladás [autoimmun]? betegség, amely azért alakul ki, mert a test védekezési rendszere saját testanyagra támad rá. Olyan vélekedés is ismeretes, hogy a reumás ízületi gyulladásra való fogékonyságnak [örökletes]? alapja van, s a betegséget valamilyen fertőzés, esetleg környezeti tényező idézi elő.

 

Reumás ízületi gyulladás kezelése

 

 

A kezelésnek fontos része a pihenés, a megfelelő étrend összeállítása, bizonyos gyógyszerek adása. Ezeket a beteg egyéni tüneteihez igazítják. A pihenés csillapítja a fájdalmat, ezért főleg a rohamok alatt ajánlják, amikor a mozgás fokozza a gyulladt ízület fájdalmát. Rövid időszakokra beválik az ízületek fáslival való rögzítése, ám az ízületek rendszeres mozgatására, nem megerőltető használatára okvetlenül szükség van merevségük megelőzéséhez és mozgásképességük megőrzéséhez. Minthogy bizonyos ételek rohamot válthatnak ki, nagy figyelmet kell fordítani a kiegyensúlyozott étrend összeállítására.

 

 

A reumás ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésére főleg szteroidot nem tartalmazó [gyulladásgátló]?kat rendelnek az orvosok, amilyen az [aspirin]? és az ibuprofen. Ezek a készítmények azonban nem változtatják meg a betegség hosszú távú menetét. Ráadásul azok nem szedhetnek ilyen gyógyszereket, akiknek gyomorfekélyük van, mert mellékhatásként gyomorvérzést, [emésztési zavar]?t és fejfájást okozhatnak, növelik a vérnyomást, és a vizenyőképződés kockázatát. Forgalomban vannak sajátos reumaellenes szerek is.

 

 

Az ízületek mozgásának hiánya és az [izomgyengeség]? megnehezítheti a [járás]?t és a mindennapi tevékenység végzését, ezért az ortopéd cipőtől a különlegesen tervezett otthoni készülékekig és kéziszerszámokig különböző segédeszközök állnak a betegek rendelkezésére. Amikor a kezelés csődöt mond, a kis ízületek fúziója, illetve csípő- vagy térdprotézis beültetése lehet a megoldás.

 

 

A gyermekkorban kialakuló reumás ízületi gyulladás ([Still-betegség]?) az a betegségi forma, amelyben a 16 évnél fiatalabb gyermekek szenvednek.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!