Úgynevezett neutrális zsírok, melyek szervezetünkben található zsírraktárak, illetve a táplálékkal bevitt zsírok legfőbb alkotóelemei.
Mivel a szervezet a táplálékkal felvett zsírok csak bizonyos százalékát hasznosítja energiaszükségletének biztosítására, a fel nem használt rész a zsírszövetekben tárolódik. A zsírszövet a test legfőbb energiaforrása, emellett szigetelő funkciót is betölt; mind mechanikai, mint hővédelmet biztosít.
Optimális esetben a vér nagyon kevés (Normál értéken 0,50-1.7 mmol/L) trigliceridet tartalmaz.
A trigliceridek első sorban a zsírban gazdag táplálékkal (például disznózsír, vaj, olajat)jutnak a szervezetbe, de szénhidrátok túlzott bevitele esetén szervezetünk is előállítja azokat.
Mi okozhat magas triglicerid szintet?
- Túlzott szénhidrát és zsír, alacsony fehérjebevitel
- Elhízás - gyakori, de nem törvényszerű
- Cukorbetegség
- Hasnyálmirigy gyulladás - nagyon magas, akár tízszeres érték is előfordul
- Rendszeres alkoholfogyasztás
- Egyes gyógyszerkészítmények - vérnyomáscsökkentő, ösztrogén tartalmú gyógyszerek, bizonyos hormontartalmú szerek
- Anyagcserebetegség
- Pajzsmirigy megbetegedése
- Egyes vesebetegségek
Mi okozhat alacsony triglicerid szintet?
- Májelégtelenség
- Emésztőrendszeri megbetegedések (a zsírfelszívódás zavara)
- Alultápláltság
A tartósan magas triglicerid szint elősegítheti a következők kialakulását:
- Érelmeszesedés
- Koronária elzáródás
- [Agyér elzáródás]?
- Rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázata
- Továbbá az elhízásból adódó betegségek