Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Görcsoldót csak akkor vegyünk be, ha a görcsös fájdalom oka ismert, egyébként a gyógyszer elfedheti a tüneteket és nehezebb a diagnózis felállítása. Nem ismert görcsök esetén forduljunk orvoshoz.

 

Néhány elterjedtebb vény nélkül kapható görcsoldó:


Papaverinum hydrochloricum tabletta (papaverin): A készítmény hatóanyaga a papaverin-hidroklorid. A Papaverinum hydrochloricum 0,04 g tabletta simaizomgörcsoldó készítmény. Simaizomgörcsök (epe-, vese- és [vesevezetékkő]? okozta görcsös fájdalom, gyomor- és bélgörcs, hörgőgörcs) csillapítására szolgál. Hétéves kor alatt nem szedhető, szívinfarktus, máj-, ill. szívelégtelenség esetén, valamint a gyógyszerrel szembeni túlérzékenység esetén sem ajánlott.

 

Buscopan 10 mg drazsé: A tápcsatorna simaizomzatának görcse (pl az ún. irritábilis bél-szindróma görcsös tünetei), epeúti görcsök és bántalmak, az epehólyag telődési és ürülési mechanizmusának zavara valamint húgy-ivarszervi görcsök esetén.
Nem szedhető: A készítmény hatóanyagával, illetve bármely egyéb összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén, általános izomgyengeséggel járó betegségben (myasthenia gravis), a vastagbél nagymértékű kitágulásával járó betegségben. A készítményt  a szövődmények veszélye miatt zárt csarnokzúgú glaucomára (zöld hályog), szapora szívverésre vagy ritmuszavarra hajlamos betegek esetében, továbbá bélelzáródás veszélye esetén csak orvosi előírásra lehet alkalmazni.


Espumisan gyöngy kapszula: Alkalmazható minden olyan állapotban, amely a bélgázok nagyfokú képződésével és felhalmozódásával jár, mint: felfúvódás, puffadás, nyomás és teltségérzet a has felső részében, fokozott levegőnyelés, ha a gyomorban vagy a belekben lévő gázok úgy fölnyomják a rekeszt, hogy az szívpanaszokat okoz, műtét utáni fokozott gázképződéskor, képalkotó diagnosztikus eljárások előkészítésére (hasi ultrahang-, illetve röntgenvizsgálat stb.).
Az Espumisan gyöngy kapszula szedésével kapcsolatos mellékhatást eddig nem észleltek. Valamelyik összetevő iránti túlérzékenység ritkán azonban előfordulhat. Iskoláskorú gyermekeknél is alkalmazható. Ugyanezzel a hatóanyaggal emulzió is készül Espumisan L emulzió néven.


Infacol szuszpenzió: Az Infacolt a csecsemők fokozott gázképződés és levegőnyelés okozta hascsikarásának, bélgörcsének megszüntetésére adják. A bélgörcsöket az okozza, hogy a baba beleiben a gázok habszerűen, sok kicsi buborék formájában vannak jelen, melyek eltávozása nehézségbe ütközik. Az Infacol ezeket a kis buborékokat nagyokká alakítja megkönnyítve ezáltal a szelekkel és levegővel való mielőbbi távozásukat.
Az Infacol fizikai úton szünteti meg tehát az emésztési zavarok, levegőnyelés vagy egyes ételek okozta gázfelhalmozódást a gyomor-bélrendszerben. A hatóanyag a csecsemő gyomrából, beleiből nem szívódik fel, így általános hatást, így mellékhatást sem tud kifejteni. A készítménynek mellékhatása nem ismeretes. Szokásos adagja egy teli cseppentő (0,5 ml) etetés előtt.


Meteospasmyl kapszula: Haspuffadással járó fájdalmas emésztés esetén tüneti kezelésre felnőtteknek. A Meteospasmyl kapszula görcsoldó hatású és csökkenti a belek gáztartalmát. Ne alkalmazza a készítményt: ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára, bélelzáródás esetén. A készítmény terhesség vagy szoptatás alatti szedése nem javasolt.


No-spa 40 mg és forte tabletta: Simaizom-görcsoldó készítmény alkalmazható: simaizomgörcsök epe eredetű megbetegedésekben, pl. epekő, epehólyag-gyulladás fennállásakor. Húgyúti eredetű simaizomgörcsök, így vesekő, húgyvezetékkő, vesekehely-gyulladás, húgyhólyag-gyulladás, hólyaggörcs esetén. Kiegészítő kezelésként: gyomor-bél eredetű simaizomgörcsöknél, gyomor és nyombél fekély, gyomorhurut, gyomorgörcs, bélhurut, vastagbél túlérzékenység-, ingerelhetőség székrekedéses, illetve haspuffadásos formái esetén. Tenziós típusú fejfájásokban. Nőgyógyászati problémák esetén, így például fájdalmas menses idején. Egyéves kor alatt nem alkalmazható, súlyos máj-, vese- vagy szívelégtelensége esetén sem ajánlott, ill. ha a beteg túlérzékeny (allergiás) a készítmény hatóanyagára (drotaverin) vagy bármely segédanyagára.


Troparin combinatum tabletta: Simaizom görcsök, különösen gyomorkapu, vese- és epeúti, menstruációs görcsök, továbbá gyomor- és nyombélfekély, valamint vastagbél irritációból származó tünetek kezelésére szolgál. Alkalmazásának időtartama alatt vérkép, máj és vesefunkció időszakos ellenőrzése kötelező. Gyermek nem szedheti. Nem alkalmazható ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a Troparin combinatum tabletta egyéb összetevőjére, barbiturát túlérzékenység esetén, zöldhályog esetén, prosztata megnagyobbodás esetén, súlyos vese- és/vagy májkárosodásban, egyes szívritmus zavarokban, súlyos vastagbél tágulat esetén, terhesség, szoptatás ideje alatt, porfirin (vörösvérsejtekben lévő vastartalmú festékanyag) anyagcsere zavarában.


A szócikkhez társított címkék:
görcs , görcsoldó , izom , izomgörcs
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!