Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az ún. harántcsíkolt, vagyis a vázizmok görcseit vagy a túlzott megterhelés, intenzív sportolás váltja ki, vagy a háttérben valamilyen betegség húzódik meg. Az intenzíven sportolók számára elsősorban a megelőzés a megoldás. Sok folyadékot (ásványvizet, gyümölcslevet) kell fogyasztani, az étrend legyen kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban dús. Sportolás előtt bemelegítő gyakorlatokat, utána pedig rendszeresen nyújtógyakorlatokat kell végezni, kiegészítésül célszerű ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket szedni. Ilyen esetekben külsődleges szerekkel, bedörzsöléssel, masszázzsal jól oldhatók a görcsök.


A vázizmok görcsei közül az egyik leggyakoribb a lábikragörcs. Előidézheti érszűkület, vagyis artériás keringészavar éppúgy, mint visszérbetegség. Artériás keringészavar esetén járáskor jelentkezik annyira éles fájdalom, hogy megállásra kényszeríti a beteget. Néhány perc után ez oldódik, de általában ugyanolyan táv megtétele után ismét fellép.
A görcs az izmok oxigénhiányának következménye.


Káliumhiányban is gyakorta alakul ki éjszakai lábikragörcs, amit például a vízhajtók is okozhatnak, de hányással, hasmenéssel járó betegségnél is előfordulhat, ha nem elégséges a víz- és a sók pótlása.

A harántcsíkolt izomzat görcsét okozhatja az epilepszia is, a rohamkor az idegrendszer felfokozott izgalmi állapota miatt a végtagok rángatózni kezdenek.

Különleges fajtája az izomgörcsöknek a szájzár, amit leggyakrabban a hátsó fogak gyulladása okoz. Szájzárnál az erős rágóizomzat görcsöl be, és a beteg nem tudja kinyitni a száját. Ezt a görcstípus a tetanuszfertőzés korai tüneteként jelentkezik.
Ha a görcsök ismétlődnek, kiterjednek több testtájékra, vagy egyéb súlyos kísérőjelenségek is fellépnek, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Egyszerű eszközös vizsgálatokkal, néhány laborvizsgálattal a panaszok oka is gyakran egyszerűen kideríthető és orvosolható.
A simaizomgörcsoldó gyógyszerek, a vázizomzat görcseit nem szüntetik meg.


A szócikkhez társított címkék:
görcs , izom , izomgörcs
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!