Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: spasmolyticum (spazmolitikum)

 

A görcsoldók olyan gyógyszerek, amelyek a simaizmok rendellenes görcsös összehúzódását és ennek következtében fellépő működési zavart, illetve fájdalmat megszüntetik. A belső szervek – a gyomor-bélrendszer, légcső, hörgők, vese, húgyhólyag, ivarszervek, bőr, érfal – simaizomzata az össszehúzódással szabályozza például az erek és hörgők keresztmetszetét, tágasságát, vagy például a béltartalom, epe keverését. A simaizomzat működése akaratlagosan nem befolyásolható, a vegetatív idegrendszer szabályozza működésüket.

Ha a simaizomzatú szervekben gyulladás vagy kő van, vagy más kóros folyamat játszódik le, akkor a vegetatív beidegzés révén görcsös összehúzódás következik be. A görcsös fájdalom megszüntetése történhet fájdalomcsillapítókkal, a vegetatív idegrendszerre ható szerekkel vagy közvetlenül a simaizmokra ható készítményekkel. A legtöbb görcsoldó kombinált szer, vagyis hatását az előbbiekben említett területeken együttesen fejti ki.

Görcsoldót csak akkor vegyünk be, ha a görcsös fájdalom oka ismert, egyébként a gyógyszer elfedheti a tüneteket és nehezebb a diagnózis felállítása. Nem ismert görcsök esetén forduljunk orvoshoz.


A szócikkhez társított címkék:
görcs , izom , izomgörcs
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!