Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szauna története több ezer éves hagyománnyal rendelkezik, főként az észak-európai népek körében igen elterjedt. Őshazájának Finnországot tartják, így más néven "finn gőzfürdőnek" is nevezik. 

Lényege, hogy a levegő hőmérsékletének emelésével (alacsony páratartalom mellett) fokozza az izzadást, mely során sok káros salakanyag ürül a szervezetből. A hőmérséklet lentről felfelé emelkedik: 45 és 110 °C közötti. (Nagyon fontos a fokozatosság elve, nem szabad rögtön a legmelegebbel kezdeni!) 

 

Szauna - a levegő hőmérsékletének emelésével káros salakanyagok ürülnek a szervezetből

Egy erre a célra elkülönített, vagy éppen egy teljesen különálló fa szerkezetű helyiségben, ún. kabinokban történik a szaunázás.

 

A szauna legfontosabb élettani hatásai:

Egészséges ember számára a testi-lelki egészségmegőrzés egyik eszköze lehet. 

A szaunának több tipusa ismert:

- "normál" finn szauna

- füstszauna

- infraszauna

 

Fontos a szaunázás közben elveszített folyadék pótlása, de az [alkohol]?fogyasztás kerülendő. Mivel a [szervezet]? az izzadással sok [ásványi anyag]?ot is veszít, ezért ásványvíz, gyümölcslé vagy tea fogyasztása javasolt.

Tudományos megfigyelések azt is alátámasztják, miszerint a rendszeres szaunázók - mely heti 1-2 alkalmat jelent - ritkábban betegednek meg főként [felsőlégút]?fertőzésekben.

 

A szauna gyógyhatásai
A szaunában való egyszerű üldögéléssel mintegy 20-30 perc alatt 300-600 kalóriát égethetünk el. Ezeket a szaunákat szerszámok használata valamint különleges villamos- és csővezetékek szükségessége nélkül, igen gyorsan és egyszerűen lehet felállítani, csupán csak egy szokásos 230 V-os háztartási villamos csatlakozóaljzat szükséges.

 

Az egészségügyi intézmények egyre nagyobb számban alkalmazzák a felügyelet alatti szaunázást az emberi test méregtelenítésére. Ezek a programok általában a megfelelő táplálkozáson, a szauna terápián és a testgyakorlatokon alapuló "Hubbard módszer"-t követik. Hasonló programokat más nevek alatt is találunk. Ilyenek pl.: a Bio Méregtelenítő Terápia; Hipertermikus Méregtelenítés; Szauna Terápia; Fizioterápiás Méregtelenítő Program; Hősokk Terápia; stb.

 

Méregtelenítés a szaunával
A népesség hihetetlenül nagy része szenved a helytelen életmódból betegségektől. Ezeknek az embereknek a szauna terápia az orvosilag felügyelt méregtelenítő eljárás, amelyik eltávolítja a lerakódott szennyező anyagokat a test ezeket raktározó részeiből. Vitaminok, ásványi anyagok és olajok együttes alkalmazása fizikai gyakorlatokkal és száraz szaunázással az elraktározódott méreg maradványok kimozdíthatók a test zsírszöveteiből. Ezek a kiszabadított mérgek azután verejtékezéssel és a bélpályákon át tudnak eltávozni a testből.

 

Ellenjavallatok: magas vérnyomás, egyéb szív- és [keringési]? betegségek, cukorbetegség, ízületi megbetegedések, lázas állapot, rosszindulatú daganat, zöldhályog, pajzsmirigy működési zavarok, nemi betegségek, belső szervek gyulladása (epe, máj, vese, petefészek, hasnyálmirigy). 

 

További hasznos információk: www.szaunazas.hu

                                                www.szauna.lap.hu
                                                www.szauna.net

                                                www.szauna.org

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!