Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: rachitis (rahitisz)

 

Gyermekbetegség, amelyben a fejlődő csontok nem keményednek meg, hanem puhává és deformálttá válnak. Jellegzetes következménye a csöves csontok elhajlása. Az angolkórt a helytelen táplálkozásból, a napfény hiányából, vagy mindkettőből eredő D-vitamin-hiány okozza.

 

A szervezetnek szüksége van a D-vitaminra a kálcium és foszfor felvételéhez. Ezen ásványi anyagok jelenléte a szervezetben elengedhetetlen ahhoz, hogy erős és egészséges csontozat alakuljon ki. Az alábbi élelmiszerek tartalmaznak D-vitamint: lazac, tonhal, hering és más olajos halak, valamint vitaminnal dúsított gabonapelyhek. Ha azonban a szervezet elegendő napfényhez jut, a számára szükséges teljes D-vitamin-mennyiséget elő tudja állítani.

 

Az angolkór felnőttkori megfelelője a csontlágyulás ([oszteomalácia]?). Az ágyhoz kötött vagy intézetben ápolt idős emberek esetében, akik csak nagyon ritkán tartózkodnak a napon, magas a D-vitamin-hiány kialakulásának kockázata. Bélbetegségekben, például Crohn-betegségben és lisztérzékenységben szenvedők szintén kevesebb D-vitaminhoz jutnak.

 

Tünetek:

Angolkór kialakulásakor a tarkótájon az úgynevezett pingponglabda tünet, a homlokon pedig dudor látható. Jellemző a tyúkmell, a szűk medence, a csúkló- és bokaduzzanat, valamint az "ó" alakú láb. Csontlágyulásban szenvedő felnőtteknél izomgyengeség és [csonttörés]? is előfordulhat.

 

Kezelés:

Az angolkór vagy csontlágyulás tüneteivel orvoshoz kell fordulni.

 

Mit tesz az orvos:

  • Vérvizsgálatot rendel.
  • [Röntgenfelvétel]?t készíttet az érintett csontokról.
  • Felnőtt esetében [csontsűrűség vizsgálat]?ot rendel el.
  • D-vitamint és kálciumot ír fel rendszeres napi szedésre.
  • D-vitamin injekció az optimális gyógymód a bélbetegségek által okozott D-vitamin-hiány kezelésére.

A D-vitamin hiányállapot megelőzése:

  • Szedjünk D-vitamin és kálcium kiegészítőket.
  • Fogyasszunk sok D-vitamin tartalmú élelmiszert: olajos halat, gabonapelyhet, tejtermékeket és D-vitamin tartalmú margarint.
  • Töltsünk sok időt a napfényen a szabadban. Ha az arcot, a kézfejeket és a karokat hetente háromszor 15 percig napfény éri, a szervezet nagy valószínűséggel be tudja építeni a szükséges D-vitamin mennyiséget.

Kilátások:

Az angolkór korai diagnosztizálása esetén, és ha a D-vitamin hiányt pótolják még mielőtt deformitás következne be, jók a kilátások a teljes gyógyulásra.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!