Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


foszfor a második legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben: felnőtt emberben 700-800 g van belőle. 80-85 %-a a csontokban található szerves foszforsó formájában, a többi része pedig a kálciumhoz hasonlóan részt vesz a szervezet működésében. A szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában tölt be fontos szerepet. Szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

 

Az élelmiszeriparban is használt foszforsav kémiai felépítéseSzükséges a szervezet számára:

- csontok, fogak felépüléséhez

- [idegredszer]? működéséhez

- fehérje-, [szénhidrát]?-, [zsíranyagcsere]? folyamatokhoz

- [fehérjeszintézis]?hez

- és enzimek működéséhez

 

A foszfor kisebb-nagyobb mennyiségben szinte minden élelmiszerben megtalálható. Az élelmiszeripar egyre több foszfort, általában foszforsavat használ fel, elsősorban savanyító adalékanyagként. Épp ezért a mai táplálkozási szokások mellett hiányállapotával gyakorlatilag nem lehet találkozni, legfeljebb tartós [sav]?megkötő kezelés által. A foszfor hiánya esetén nő a kálcium kiválasztás, és esetleg csontritkulás alakul ki.

 

Túladagolás esetén a standard [mérgezési tünetek]? lépnek fel, mivel a foszfor (nagy és indokolatlan mennyiségben) mérgező elem! 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!