Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az antidiabetikumok szájon át (orálisan) szedhető, a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek csoportja. Vényre kapható, szigorú diéta mellett azoknak a cukorbetegeknek a gyógyszeres terápiája, akiknek még nincs szükségük inzulin adagolásra.

 

Csoportosítása:
Hatásmechanizmusuk szerint vannak olyanok, amelyek a hasnyálmirigy inzulin elválasztó sejtjeire fejtik ki hatásukat, más csoportjuk az inzulin hatását változtatják meg, illetve befolyásolják a zsírszövet, a vázizomzat inzulin-érzékenységét, vagy gátolják a glükóz bélben történő felszívódását, amitől kevésbé emelkedik a vércukorszint.

 

Beállítása:
A gyógyszer adagolásának beállítása – a szigorúan betartandó diéta mellett – nem igényel kórházi megfigyelést, hanem a napjában többször mért vércukorszint alapján ambuláns módon is kialakítható a terápia.


 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!