Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Branched Chain Amino Acids - BCAA, magyarul elágazó láncú aminosavak.


Az [esszenciális aminosav]?ak közé tartozó BCAA-k, azaz a [leucin]?, [izoleucin]? és [valin]? részt vesznek a [vércukorszint]? szabályozásában, a hemoglobin szintézisében, valamint a bőr, csont- és izomszövet reszintézisében, emellett májvédő hatásúak. Serkentik a [növekedési hormon]? termelését, növelik a leptin termelődését, a zsírmentes izomtömeget, csökkentik a fáradtságérzetet.

Az emberi izomzat kb. 35%-a a BCAA-ból épül fel, de a szervezet nem képes ezeket az aminosavakat előállítani. Magas fehérjetartalmú táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel kell a szervezetbe bevinni. A természetben a tejtermékekben, a tojásban és a húsokban található meg, feldolgozása az izmokban történik.

 

Ajánlott napi adagja 5-10 gramm, terheléstől, és testsúlytól függően. Hiánya a fehérjehiányban szenvedőknél léphet fel, izomfáradság formájában jelentkezhet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!