Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A csuklónál nyolc kéztőcsont található. Itt kapcsolódik az orsócsont és a singcsont a kéztőcsonthoz. A bonyolult csuklóizület sokirányú mozgást csuklotesz lehetővé, egyebek között a kéz lefelé hajlását (hajlítás), felfelé hajlását (feszítés) és két oldalra való mozgatását. A sajkacsont a csukló hüvelykujj felőli részén helyezkedik el, s egy tubákosszelencéhez hasonló terület alját alkotja. A mellette levő csont a holdascsont. A kéztőcsontok együtt U alakú mélyedést formálnak a tenyéri oldalon, amelyet tömör kötőszöveti szalag zár le, így létrejön a kéztőcsatorna. Ezen a csatornán haladnak át a hüvelykujj és az ujjak hajlítóizmainak az inai, valamint a középideg. A hosszú hajlítóizmok inai a tenyéri oldalon haladnak át a kéztőcsatornán, míg a hüvelykujj és az ujjak feszítőizmainak hosszú inai a csukló hátsó részén találhatók. Ezeket az inakat ínhüvely veszi körül, amelynek síkos a belseje.

 

Három ideg (orsócsonti, singcsonti és középideg) halad a csuklón keresztül a kéz bőréhez és izmaihoz. Az ujjak finom mozgásaiban különösen a singcsonti idegnek van fontos szerepe. A csuklón ezenkívül a singcsonti és orsócsonti verőér is áthalad.

 

A csukló betegségei:


A szócikkhez társított címkék:
kéz
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!