Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Edward Jenner (Berkeley, Gloucestershire, 1749. május 17.-ugyanott, 1823. január 26.) Angol sebész, a himlő elleni oltás Edward Jenner - a himlő elleni oltás felfedezőjefelfedezője.


Falusi lelkész fia volt, az elemi iskolát követően szerzett alapos gyakorlati, illetve felületes elméleti ismereteket egy helyi kirurgus segédjeként. 1773-ban szerezte meg orvosi diplomáját. Tanárainak legfontosabb tanácsa az volt: ne spekulálj, próbáld ki.

 

Fiatal kora óta izgatta a kor legrettegettebb betegsége, a himlő. A kórt majdnem mindenki elkapta, a súlyosabb esetek fele halállal végződött, a túlélők pedig egy életre elcsúfultak.

1796-ban Edward Jenner figyelemre méltó felfedezést tett, miszerint a tehénhimlő vírust a bőrre karcolva védettséget ad halálosabb feketehimlő ellen. Egy James Phipps nevű fiúnak napokig adagolta a tehénhimlő hólyagjaiból származó váladékot, azaz tehénhimlővel fertőzte meg, aki viszont pár nap alatt sikeresen fel is gyógyult belőle. Később feketehimlővel fertőzte, de nem lett beteg.

XII. Leó pápa úgy tartotta, hogy aki beoltja magát, az többé nem Isten gyermeke, mivel a himlő Isten büntetése az emberiség bűneiért.

Az 1885-ös kanadai, montreali himlőjárvány idején az oltás tényével megbékélő és azt alkalmazó protestáns híveket elkerülte a járvány, míg az ezt elutasító katolikus közösséget megtizedelte, így ezek után nem üldözte a keresztény egyház azokat, akik védekeztek a himlő ellen.

 

Jennertől ered a védőoltás, a vakcináció elnevezése (vacca latinul tehenet, a vaccinia tehénhimlőt jelent), illetve ezzel alapozta meg az új tudományágat, a vakcinológiát.

Vidéki orvosként praktizált egészen az 1823. január 26-án bekövetkezett haláláig, azzal a tudattal hunyhatta le végleg szemét, hogy az emberiséget felfedezései által sikerült megszabadítani egy halálos járványtól.

1856-ban, a Trafalgar téren állítottak szobrot emlékére a tisztelői. 

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
himlő , himlőoltás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!