Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: canalis spinalis (kanalisz szpinalisz)

 

A gerinccsatorna a csigolyanyúlványok által létrejövő üreg, amely végighúzódik a gerincoszlopon, s a gerincvelőt és a gerincvelői idegek kezdeti szakaszát tartalmazza. Elöl a csigolyatest, míg oldalt és hátul a két csigolyaív határolja. A gerinccsatornát is agyhártyák bélelik.

 

A külső, rostos hártya a kemény [agyhártya]?. Alatta a [pókhálókártya]? és a lágy agyhártya rétegei találhatók. Az utóbbi kettő között van a pókhálóhártya alatti réteg, melyet a gerincfolyadék tölt ki. Hasonlóan az agy pókhálóhártya alatti rétegéhez. A gerincvelő rendszerint az első vagy a második ágyéki csigolyánál végződik, s ettől lefelé csak gerincvelői idegek haladnak a gerinccsatornában, melyet hamarosan el is hagynak. Ezért biztonságos, hogy a negyedik és az ötödik ágyékcsigolya között vesznek mintát a gerincfolyadékból, vizsgálat céljára. A beavatkozást gerinccsapolásnak (lumbálpunkciónak) nevezik.

 

A kemény agyhártyát a keskeny kemény agyhártya feletti rés választja el a csigolyák csontjától, amelyben zsírszövet és kevés vivőér van. A medencebeli szerveket beidegző keresztcsonti gerincvelői idegek az ide beadott [érzéstelenítő]?szerrel gátolhatók. Ezt az érzéstelenítést gyakran alkalmazzák szüléskor, így az anya végig eszméleténél van.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!