Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A zsírszövet túlnyomórészt zsírsejtekből felépülő állati szövet. 
 
Legfontosabb szerepe az energiatárolás, majd az igényeknek megfelelően ennek mobilizálása.
Egy egységnyi zsír energiatartalma az ugyanakkora mennyiségű szénhidrát vagy fehérje egység energiatartalmának több mint kétszerese. (1 g zsír = 38,9 kJ; 1 g szénhidrát = 17,2 kJ; 1 g fehérje = 18 kJ.)
 
A [lipoid]?ok közé tartozó koleszterin tárolása - főleg annak észterei formájában - a zsírszövet másik fontos feladata. Ez egyrészt a fölösleges mennyiségű koleszterin kivonása a keringésből, de egyben mobilis raktár is, ami a vér lipoproteinjeinek ([VLDL]?, LDL, HDL) transzport rendszerével a megfelelő helyre jutva fontos koleszterin alapvázú vegyületek ([epesav]?ak, hormonok) szintéziséhez szolgáltatja az alapanyagot.
 
A zsírszövet részt vesz továbbá a szervezet védelmében fizikai hatásokkal szemben, pl. a hideg elleni védelemben, valamint egyes szervek mechanikai védelmében. Ez a mechanikai védelem lehet belső szervek kitámasztása, vagy a rezgéscsillapítás. Mechanikai védelem még a kipárnázás, melyben a zsírral feltöltődött és fürtökben elrendeződött zsírsejtek mintegy rugalmas párnát alkotnak a kemény felülettel gyakorta érintkező helyeken, leggyakrabban a lábvégeken.
 
Ezek mellett a táplálékfelvétel (tkp. az éhség érzet) és közvetve a szervezet energiaháztartását szabályozó hormon, a leptin szintézise is a zsírszövetben történik.
 
A zsírszövetnek két típusa különíthető el: a sárga zsírszövet és a barna zsírszövet.
A sárga és barna zsírszövet funkciójában és szövettanilag is különböznek egymástól.
 
A zsírszövet betegségei:
A zsírszövetet is érintő betegségek közül világszerte a táplálkozási zavarok (elhízás, alultápláltság) a leggyakoribbak. A zsírszövet jóindulatú daganata, a lipóma ugyancsak gyakori, de többnyire ártalmatlan elváltozás. A rosszindulatú [liposzarkóma]? szerencsére ritka betegség. Zsírszövet és erek együttes sérülésekor [zsírembólia]? alakulhat ki, mely súlyos szövődményekhez vezethet.


A szócikkhez társított címkék:
zsír , zsírsejt , zsírszövet
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!