Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A növényi kivonatoknak a betegségek gyógyítására és a közérzet javítására való használata a gyógyítás legősibb formája. A világ lakosságának 80 százaléka még ma is használja ezeket a szereket, és 50 évvel ezelőtt a gyógyszerhatóanyagok kétharmada még növényi eredetű volt. Mára számos gyógynövény hatóanyagát azonosították, amelyek alapján a gyógyszergyárak hasonló vegyületeket szintetizáltak, és ezeket új gyógyszerként szabadalmazták.

 

Hogyan segíthetnek a gyógynövények?

A herbalisták (gyógynövénnyel gyógyítók) növényi orvosságok és étrendi kiegészítők szedését javasolják azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék a szervezet védekezőrendszereit. A cél tehát nem elsősorban egy adott tünet vagy betegség megszüntetése. Különféle gyógynövénykésztményeket ajánlanak az immunrendszer, az idegrendszer, a keringésirendszer, az emésztőrendszer, a csontrendszer, az izomrendszer és a hormonrendszer, valamint a bőr és a [haj]? egészségesebbé tételére.

 

Hogyan hatnak a gyógynövények?

A növényi gyógyászat, szemben a gyári gyógyszerekkel, az egész növényt, illetve annak egyes részeit használja, ahelyett hogy kivonná belőlük a hatóanyagot. A herbalisták szerint a levelekben, gyökerekben, kéregben, virágokban vagy hajtásokban jelen lévő számos különböző összetevő együttes hatékonysága jóval nagyobb, mint egyetlen hatóanyagé. Ezt szinergiaelméletnek nevezik, s állításuk szerint ilyen módon a készítményeik hatékonyabbak, kíméletesebbek és kevesebb mellékhatásuk van. Az összetevők valamelyike például mérsékelheti a hatóanyag káros mellékhatásait, vagy segíthet annak a felszívódásában.

 

Kapcsolódó szócikkek


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!