A hajszálat és körmöt felépítő, jellegzetes fehérjeképlet, más néven szaru.
Párhuzamos, fonalas szerkezetű, spirális alakba rendeződő hosszanti aminosavláncokból épül fel, melyeket rövidebb harántláncok fognak össze. Jellegzetessége a kén-hidakat létrehozó, kéntartalmú cisztein nevű aminosav, mely a szilárd, térhálós szerkezetet biztosítja. Ez kéntartalmú aminosav a felelős a magas hő hatására jelentkező kellemetlen szagért is.
A keratin két formában fordul elő, lehet elernyedt láncú alfa-keratin, vagy feszített láncú béta-keratin. A formák külső behatásra, pl. hő hatására átmehetnek a másik formába, ezen a tulajdonságon alapul a hajformázás sütővassal, vagy hajegyenesítés (hajvasalás). A hőillesztéses hajhosszabbítás eljárásában is keratin tartalmú ragasztókat használnak.
A hajon és a körmön kívül előfordul még a bőr hámsejtjeiben, madártollban, birkagyapjúban, állatok szarvában, patájában, pókfonalban, selyemszálban, stb.