Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hajszálat és körmöt felépítő, jellegzetes fehérjeképlet, más néven szaru.
Párhuzamos, fonalas szerkezetű, spirális alakba rendeződő hosszanti aminosavláncokból épül fel, melyeket rövidebb harántláncok fognak össze. Jellegzetessége a kén-hidakat létrehozó, kéntartalmú cisztein nevű aminosav, mely a szilárd, térhálós szerkezetet biztosítja. Ez kéntartalmú aminosav a felelős a magas hő hatására jelentkező kellemetlen szagért is. 

A keratin két formában fordul elő, lehet elernyedt láncú alfa-keratin, vagy feszített láncú béta-keratin. A formák külső behatásra, pl. hő hatására átmehetnek a másik formába, ezen a tulajdonságon alapul a hajformázás sütővassal, vagy hajegyenesítés (hajvasalás). A hőillesztéses hajhosszabbítás eljárásában is keratin tartalmú ragasztókat használnak.

A hajon és a körmön kívül előfordul még a bőr hámsejtjeiben, madártollban, birkagyapjúban, állatok szarvában, patájában, pókfonalban, selyemszálban, stb.


A szócikkhez társított címkék:
haj , hajszál , keratin , köröm
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!