Az emberi szervezetben a klór a gyomorsavban és a sejteken kívüli vízterekben fordul elő legnagyobb arányban. A gyomorsavban mint a [sósav]? alkotórésze az [emésztés]?t segíti és készíti elő, a sejteken kívüli terekben pedig nátrium- és káliumionokhoz kötődik.
Szervezetünk számára szükséges:
- [sav-bázis egyensúly]?hoz
- gyomorsavtermeléshez
- [só]?- és [víz]?háztartáshoz
A klór legjelentősebb beviteli forrása a konyhasó (NaCl), így bevitelét a nátriummal szoros összefüggésben kell nézni. A konyhasóban a klór van nagyobb arányban, ezzel hiánytalanul fedezzük is a szükségletünket belőle.
Hiányállapota a mai táplálkozási szokások mellett gyakorlatilag nem alakulhat ki.
Túladagolása a konyhasó túlzott bevitelével váltható ki, és akkor is inkább a nátrium túladagolása a fő ártalom.
A klór létfontosságú anyag az élő szervezetek számára, ám az elemi klór gáz halmazállapotban rendkívül mérgező! Belélegezve roncsolódik a tüdő és a nyálkahártya, és súlyos mérgezés léphet fel!