Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A Vibrio cholerae nevű, csillóval rendelkező kórokozó okozza, melyet Koch Róbert fedezett fel Indiában 1884-ben. Azóta is India területén előfordul a betegség, illetve nagy világjárványok kiindulópontja.

A kolera már a középkorban ismert volt, több alkalommal világjárvány formájában jelentkező, magas halálozással járó betegségként tartják számon.Kolerás beteg

Magyarországon 1831-ben pusztított, az 1920-as évektől India területére, illetve a Távol-Keletre húzódott vissza, a megbetegedések száma jelentősen csökkent. Sajnos az egyre növekvő repülőgép forgalom a behurcolás esélyét jelentősen növeli. A fejlett, jó higiénés körülményekkel rendelkező országokban nem fordul elő, a fejlődő országokban azonban otthonos. A betegség enyhe és súlyosabb klinikai formában is előfordul.

 

Tünetei, kórfejlődése:

A széklettel fertőzött élelmiszerekkel, vízzel szájon át jut a baktérium a szervezetbe, a vékonybélben megtelepszik, elkezd szaporodni és méreganyagot (exotoxint) termel. A toxin hatására extrém mennyiségű folyadék választódik ki a bélüregben. Nagy mennyiségű híg, vizes, rizslészerű, szagtalan széklet keletkezik, melynek napi mennyisége akár 10-20 liter is lehet. A nagyfokú folyadékvesztés mellett só is ürül a szervezetből, hányás, hasi görcsök jelentkezhetnek, mely tovább súlyosbítja az állapotot, jelentős kiszáradás jön létre. Néhány óra alatt nagyfokú elesettség alakulhat ki. A nagymennyiségű vízvesztés eredményeképpen a bőr ráncos lesz, a has behúzódik, hideg, lilás színű végtagok, hőmérséklet csökkenés jelentkezhet. Előfordulhat tünetmentes forma, illetve enyhe hasmenéssel járó is.

Nagyarányú halálozás jellemzi, megy gyors és megfelelő terápiával akár 1%-ra szorítható vissza.

 

Kezelése:

Elsődleges a folyadék és sók mielőbbi nagy mennyiségű pótlása. Antibiotikum adására csak ritkán van szükség.

 
Megelőzés:

A fertőzött területekre utazóknak ajánlatos a higiénés szabályok szigorú betartása. Palackozott víz, forralt tea fogyasztása, a zöldségek, gyümölcsök, saláták kerülése. Emberről emberre ritkán terjed. Védőoltással az oltóanyag alacsony hatékonysága miatt nem feltétlenül lehet kivédeni a betegséget és a fertőzést, ezért az oltást a WHO nem javasolja.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!