Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: dermatitis (dermatitisz) = bőrgyulladás

A bőrgyulladást valamilyen külvilágból származó anyaggal való érintkezés, vagy valamilyen allergén hatású anyag elfogyasztása válthatja ki. A toxikus irritatív dermatitiszről akkor beszélünk, amikor valamilyen anyag – kémiai anyagok, kozmetikumok – érintkezve a bőrrel akut gyulladást váltanak ki.Kontakt dermatitisz tünetei

 

Tünetei:

A bőr kivörösödik, vörös foltok jelennek meg, melyek meleg tapintatúak, duzzadtak, súlyos esetben hólyagok alakulnak ki, amelyek váladékkal telítődnek, majd leszáradnak és lehámlanak – közben erősen égő, viszkető érzés kíséri.

 

Fontos a kiváltó anyag azonosításának felderítése, mert a többszöri ismétlődés krónikus bőrgyulladáshoz vezet. Ugyanilyen tüneteket produkálhatnak az allergiás eredetű kontakt dermatitiszek is, amelyet nem csak külső anyaggal való érintkezés, hanem valamilyen élelmiszer, gyógyszer stb. is okozhat. Az allergiás okra visszavezethető bőrgyulladás tünetei gyakran nem azonnal lépnek fel, hanem néhány nap múlva, ezért is nehéz a kiváltó allergén azonosítása.

 

Kezelése:
Gyulladáscsökkentő helyi kezeléssel, borogatással enyhíthetők a panaszok. Az antihisztaminokkal jól csökkenthető a viszketés (pl. Zyrtec., Claritine). Súlyosabb gyulladás esetén alkalmaznak helyileg helyi szteroid tartalmú krémeket (pl. Elocom vagy Locoid). Szisztémás kortikoszteroid kezelés csak nagyon súlyos esetben javallott, de ezt is csak azután, ha már azonosították a kiváltó okot.


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!