Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Méheltávolítás
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-01-24 11:16:25
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A hysterectomiának (hiszterektómia) is nevezett beavatkozás a [méh] műtéti eltávolítása. Az operáció nemcsak testileg, de lelkileg is komoly megrázkódtatást jelenthet, hiszen a nő ezzel elveszíti termékenységét, s az is előfordul, hogy kevésbé érzi magát vonzónak és nőiesnek.

Éppen ezért az érintetteknek rendszerint a műtét előtt és után is felajánlják a tanácsadást.Eltávolított méh

 

A méhet érintő [rák] esetén a beavatkozás életmentő lehet. A méh eltávolítása után elmarad a [menstruáció].

 

Miért van szükség a méheltávolításra?

Ha egy nőnél méhrákot vagy [méhnyakrák]ot diagnosztizálnak, sok esetben csak méheltávolítással menthető meg az élete. A beavatkozás egy részét azonban azért végzik, hogy megszüntessék az állandó fájdalmat, ami például a súlyos menstruációs zavarok vagy a [kismedence]i [gyulladás]os betegségek (pl. idült [petevezeték]-gyulladás) okoznak.


Ha egy nőnél [méhrák]ot vagy [méhnyakrák]ot diagnosztizálnak, sok esetben csak méheltávolítással menthető meg az élete. A beavatkozás egy részét azonban azért végzik, hogy megszüntessék az állandó fájdalmat, ami például a súlyos menstruációs zavarok vagy a [kismedence]i [gyulladás]os betegségek (pl. idült [petevezeték]-gyulladás) okoznak.


 

Igen fájdalmas vagy különösen heves menstruációs vérzéseket okozhatnak a miómák, a méh falának jóindulatú [daganat]ai. Néha önmagában eltávolíthatók, de ez nem mindig jelent megoldást, ugyanis a [mióma] hajlamos a kiújulásra. Ilyenkor az orvos a probléma tartós megoldásának egyetlen lehetőségeként méheltávolítást javasolhat.

 

A fájdalmas vagy nagyon erős menstruációs vérzések egy másik lehetséges oka a súlyos [endometrózis], amikor a méh nyálkahártyájának (endometrium) apró darabkái kijutnak a [has]üregbe, s ott más [szövet]ekbe ágyazódnak. Ha az állapotot nem sikerül [gyógyszer]ekkel vagy a járulékos ciszták kimetszésével enyhíteni, méheltávolításra kerül sor. A változás kora után sem a miómák, sem az endometriózis nem okoznak további panaszokat.


A fájdalmas vagy nagyon erős menstruációs vérzések egy másik lehetséges oka a súlyos [endometriózis], amikor a méh nyálkahártyájának (endometrium) apró darabkái kijutnak a [has]üregbe, s ott más [szövet]ekbe ágyazódnak. Ha az állapotot nem sikerül [gyógyszer]ekkel vagy a járulékos ciszták kimetszésével enyhíteni, méheltávolításra kerül sor. A változás kora után sem a miómák, sem az endometriózis nem okoznak további panaszokat.


 

Méheltávolításra lehet szükség méhelőesés esetén is, amikor a méhet, a [húgyhólyag]ot és a végbelet rögzítő szalagok túlfeszülése miatt a méh elmozdul a helyéről. Az állapot súlyosabb változatában a méh akár a [hüvely]be is leszállhat.

 

A méheltávolítást [altatás]ban végzik. A méhet rendszerint a hasfalon ejtett vágáson keresztül veszik ki, bár a műtét olykor a hüvelyen át is elvégezhető. Az utóbbi megoldás nem lehetséges, ha a méh nagyon nagy, vagy ha letapadt, amint az egyes rákos daganatok és endometriózis esetén történhet.


A méheltávolítást [altatás]ban végzik. A méhet rendszerint a hasfalon ejtett vágáson keresztül veszik ki, bár a műtét olykor a hüvelyen át is elvégezhető. Az utóbbi megoldás nem lehetséges, ha a méh nagyon nagy, vagy ha letapadt, amint az egyes rákos [daganat]ok és endometriózis esetén történhet.


 

Néha megoldható az endoszkópos méheltávolítás is, amelyet egy egészen kis bemetszésen keresztül végeznek el. Ilyenkor gyorsabb a gyógyulás, és kevesebb [heg] képződik.

 

A változás korát még el nem ért nőknél a petefészket általában a helyükön hagyják, mivel eltávolításuk után [klimax]os tünetek jelentkezhetnek -például hőhullámok vagy hüvelyszárazság- s megnő a [szív] és [ér]rendszeri betegségek, valamint a [csontritkulás] kialakulásának kockázata. Még a petefészkek megkímélése esetén is előfordulhat, hogy a klimax korábban jelentkezik. Ezért a műtét után azoknak a nőknek, akiknek még a változás kora előtt el kell távolítani a petefészkét, [hormon]pótló kezelést javasolnak, csakúgy, mint azon fiatalabb nők esetében is, akiknél a petefészkek megkímélése ellenére idő előtt jelentkeznek a klimax tünetei.


A változás korát még el nem ért nőknél a petefészket általában a helyükön hagyják, mivel eltávolításuk után [klimax]os tünetek jelentkezhetnek -például hőhullámok vagy [hüvelyszárazság]- s megnő a [szív] és [ér]rendszeri betegségek, valamint a [csontritkulás] kialakulásának kockázata. Még a petefészkek megkímélése esetén is előfordulhat, hogy a [klimax] korábban jelentkezik. Ezért a műtét után azoknak a nőknek, akiknek még a változás kora előtt el kell távolítani a petefészkét, [hormon]pótló kezelést javasolnak, csakúgy, mint azon fiatalabb nők esetében is, akiknél a petefészkek megkímélése ellenére idő előtt jelentkeznek a klimax tünetei.


 

A méheltávolító műtét után:

A méheltávolítás után a betegnek általában legfeljebb egy hetet kell kórházban töltenie, bár endoszkópos műtétet követően akár már egy nap után is hazaengedik. A lábadozás mintegy hat hétig tart. Az alhasban az izomszövetek gyógyulásáig sajgás érezhető, s néhány napig, amíg a belső sebek be nem gyógyulnak, hüvelyi vérzés és folyás is lehetséges. A műtét után egy hónapig nem tanácsos nehéz dolgokat emelni, nemi életet élni vagy hosszasan autót vezetni, hogy ne erőltessük túl a hasizmokat.

 


A méheltávolítás után a betegnek általában legfeljebb egy hetet kell kórházban töltenie, bár endoszkópos műtétet követően akár már egy nap után is hazaengedik. A lábadozás mintegy hat hétig tart. Az alhasban az [izomszövet]ek gyógyulásáig sajgás érezhető, s néhány napig, amíg a belső sebek be nem gyógyulnak, hüvelyi vérzés és folyás is lehetséges. A műtét után egy hónapig nem tanácsos nehéz dolgokat emelni, nemi életet élni vagy hosszasan autót vezetni, hogy ne erőltessük túl a hasizmokat.

 


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!