Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A melegkiütés az erős verejtékezéssel hozható összefüggésbe. Az orvosi neve, miliaria rubla (szó szerint: vörös köles) a mellkason, a deréktájon, a hónaljban és a lágyékban megjelenő apró, viszkető foltokra utal.

 

A betegség pontos oka nem ismert, bár a kialakulása összefüggésbe hozható az el nem párolgott verejték felgyülemlésével nedves, meleg környezetben, amelynek következtében a bőr felázik, és a verejtékmirigyek kivezetőcsövei eltömődnek. A verejték vélhetően a mirigyekből a környező szövetekbe szivárog, gyulladást és irritáló, szúró érzést okozva. Előfordulhat, hogy a verejtékmirigy kivezetőcsöveiben sókristályok képződnek, és apró, folyadékkal telt hólyagok jelennek meg. Az antihisztamin-tartalmú tabletták vagy krémek, illetve hintőporok enyhíthetik a viszketést. Bizonyos esetekben a bőrkiütés gombás fertőzéssel jár együtt, ilyenkor gombaölő készítmény alkalmazandó.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!