Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Münchausen-szindrómában szenvedő emberek kórházról kórházra vándorolnak tüneteiket ecsetelve.

Sokan buzgón vetik alá magukat fájdalmas vizsgálatoknak, kezeléseknek, sokszor még műtéteknek is. Amennyiben az orvosok szembesítik őket azzal a ténnyel, hogy tüneteik műviek, ezt általában tagadják, és lehetőleg még aznap sietősen elhagyják a kórházat, rögtön egy másik helyre kérve felvételüket.

 

 

Helyettesítő Münchausen-szindróma

 

 

A színlelt zavarok viszonylag ritka formája az ún. helyettesítő Münchausen-szindróma, melyben a szülők módolnak ki, illetve okoznak fizikai betegségeket gyermeküknek, hogy felkeltsék az orvosok figyelmét. Ha ezeket a gyerekeket eltávolítják szüleiktől, és mások gondozásába kerülnek, tüneteik elmúlnak. Bár, pszichiátriai rendellenességgel állunk szemben, tudnunk kell, hogy ez a gyermekbántalmazás legsúlyosabb formája.

A Münchausen-szindróma tünetei

 

A betegség diagnosztizálását nehezíti, hogy az MS-ben szenvedő páciens nagyon jól hazudik, de gyanakvásra adhatnak okot a következő tünetek:

  • sokféle heg, vágásnyom a testen,
  • az orvosi szaknyelv, kifejezések meglepő ismerete,
  • nem teljesen érthető vagy követhető tünetek, amelyek hirtelen megváltoznak, vagy a kezelés hatására újabbak születnek,
  • a tünetek többnyire akkor jelentkeznek, ha az illető egyedül van,
  • a beteg nagy hajlandóságot mutat, szinte kiprovokálja a különféle műtéteket
  • a beteg kórelőzményében sokféle orvos, intézmény és város neve szerepel,
  • drámai történetek betegségekről, kezelésekről, kórházi élményekről,
  • gyakori kórházi tartózkodás és sok látogató,
  • gyakran fellépő igény fájdalomcsillapítókra és egyéb gyógyszerekre.

Az MS kezelése

 

A MS kezelése nehéz, és nincs jól bejáratott kezelési módja. Mivel ezek az emberek a beteg szerepben szeretnek tetszelegni, általában nem keresik a gyógyulást. A témával foglalkozók azt javasolják, hogy a kezelő személyzet finoman szembesítse a személyt, hogy úgy sejti, MS-es. Egy ilyen nem túl konfrontatív jellegű beavatkozás segíthet, hogy az illető megértse, problémája van, melynek megoldásában útmutatásra van szüksége.

 

Ennek persze megvan a veszélye, hogy az illető más orvoshoz nyergel. Annak ellenére, hogy a betegségnek nincs standard kezelési módszere, megvan a lehetősége a sikeres gyógyulásnak. A kezelés szükséges, hogy tartalmazzon pszichoterápiát és viselkedésterápiát is.

 

 

Forrás

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!