Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Összecsúszás
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-02-07 17:45:57
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az összecsúszás az az állapot, amikor a bél egy része teleszkópszerűen belecsúszik a szomszédos bélszakaszba, s így bélcső jelenik meg bélcsőben. Ez a két évesnél fiatalabb gyermekek bélelzáródásának a leggyakoribb oka, amely a fiúknál sűrűbben fordul elő, mint a lányoknál. A kezeletlen betegségnek súlyos szövődményei lehetnek, mivel a teleszkópszerűen becsúszott béldarabnak megszűnik a [vér]ellátása, s ebből [üszkösödés] származik.

 

Összecsúszás előzőleg átvészelt [vírus]os fertőzéssel is kapcsolatban lehet, amelynek hatására megnagyobbodik a védő[sejt]ekből álló folt a [vastagbél]ben. A betegségre, amelynek az oka gyakran ismeretlen, akkor derül fény, amikor az egyébként egészséges gyermeknek hirtelen és erősen fájni kezd a hasa.

 

A kezelés a [kiszáradás] veszélyének megszüntetéséből, az összecsúszott bélszakasz báriumkásás tágításából és műtétből áll, ha bélátfúródás vagy [hashártyagyulladás] alakul ki.

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!