Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A belek két csoportja a vékonybél (nyombél, éhbél és csípőbél) és a vastagbél (vakbél, remese és végbél). A tápcsatornának ez a része a Belek- vékonybél és a vastagbél alkotja, itt zajlik az étel emésztésehasüreg alsó harmadát foglalja el. A gyomornál kezdődő vékonybélben zajlik az étel emésztése (az összetett szénhidrátokból egyszerű cukrok, a fehérjékből aminosavak, míg a zsírokból glicerin és zsírsavak jönnek létre) és felszívása. Bizonyos vitaminok szintén itt szívódnak fel (pl. a B12-vitamin a csípőbél végénél).

 

A vastagbél a vékonybél folytatása. A víz és sók (elektrolitok) szívódnak fel belőle, így a végbél felé haladó béltartalomból végül is széklet formálódik. Ez a bélszakasz lépkerethez hasonlóan helyezkedik el a hasüreg szélénél. Kezdeti része a vakbél, amelyhez a kis féregnyúlvány csatlakozik. További része a felszálló, a haránti- és a leszálló remese, a szigmabél és a végbél.

 

A vastagbél által keretezett központi területet a vékonybél foglalja el. Körülbelül száz milliliter gáz van benne, míg a vastagbélben ennél jóval több. Az átlagos ember nagyjából egy liter bélgázt ürít naponta. Ez a gáz főleg nitrogénből, szén-dioxidból, oxigénből, hidrogénből és metánból áll. Az utóbbi négyet a vastagbél baktériumai választják ki, míg a nitrogén a vérből jut a bélgázba.


A bél betegségei:

 

 


A szócikkhez társított címkék:
bél
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!