Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bár a fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél betegsége, egyidejűleg a vékonybél végső része is megbetegedhet. Ez a bántalom rendszerint tizenöt ésFekélyes vastagbélgyulladás- a vastagbél nyálkahártyájának pusztulása, vérző fekély jelenik meg rajta húszéves kor között kezdődik, de bizonyos emberek a hatvanas éveikben betegszenek meg benne. E betegségre az jellemző, hogy a vastagbélnek pusztul a nyálkahártyabélése, s vérfekélyek jelennek meg rajta. A páciensnek végbéli vérzése és hasmenése támad. Gyakran ürít híg, véres, gennyes és nyálkás székletet. Sok beteget hasi görcs, láz és hányás kínoz, ezenkívül csökken a testtömegük, s kiszáradhatnak.

 

A fekélyes vastagbélgyulladásnak nagyon súlyos szövődményei lehetnek. A páciensnek 30-40%-ánál húsz éven belül rosszindulatú daganat fejlődik ki a megbetegedett vastagbélszakaszon.

 

Másik szövődmény a vastagbél életét is fenyegető, nagyméretű kitágulása, amely a betegek 3%-ára jellemző, s ugyanakkora az aránya azoknak is, akiknek kilyukad a bele.

 

A kezelés gyulladásgátló gyógyszerek adásából vagy műtétből áll, különösen akkor, ha idült tünetek támadnak, illetve rosszindulatú daganat alakul ki. A hatásosabb kezelésnek köszönhetően napjainkban jóval kisebb e betegség halálozása, mint harminc évvel ezelőtt.

 


A szócikkhez társított címkék:
bél
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!