Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fekély

 

latinul: ulcus (ulkusz)

 

Fekély ott keletkezik, ahol a bőr felszínén vagy a belső szervek (bél vagy légutak) nyálkahártyáján szövethiány alakul ki. Minthogy gyakran az alatta levő szövet is elvész, a károsodott terület úgy néz ki, mintha kilyukadt volna, mintha késsel vágták volna ki.

 

 

A test sok részén képződhetnek fekélyek. A bőrön előfordul felfekvés miatti fekély, amely a bőr tartós, erős nyomása következtében jelenik meg, s néha a rossz vérkeringéssel van kapcsolatban. Bizonyos bőrrákok központi részén is fekély fejlődik ki, mint az alapsejtes rák esetén megfigyelhető.

 

Visszeres fekélyek a boka körül támad, ha a láb bőréből nem megfelelően vezetődik el a visszeres vér. A szem szaruhártyája szintén kifekélyesedhet, s ennek látásromlás a következménye. A szájban kis, fehér színű (aftás) fekélyek alakulhatnak ki a rossz fogak, a nem megfelelő szájhigiénia, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás hatására. Az emésztéssel kapcsolatos fekélyek a tápcsatorna felső szakaszára jellemzők, s rendszerint azért fejlődnek ki, mert a [Helicobacter pylori]? nevű baktérium meggyengíti és károsítja a gyomor vagy a nyombél falát védő nyálkabélést, ekképp emésztőnedvek férnek hozzá e két szerv falának szöveteihez. Számos fekély jelenhet meg a vastagbélben és a végbélben is fekélyes vastagbélgyulladás fennállásakor.

 

 

Fekélyes láb

 

Fekélyes láb

 

Kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
fekély
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!