Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


 

Az emberi paraziták által okozott fertőzések egyik okozói a protozonok, amelyek olyan apró egysejtű élősködők, amik többnyire az emésztőrendszerben telepszenek meg, de könnyen bekerülhetnek a véráramba is, és onnan a különböző szervekbe. A megbetegedést vagy már a puszta jelenlétük, vagy az életfunkcióik közben felszabaduló melléktermékek, méreganyagok okozzák. Ezek az élősködők a gazdaszervezetben képesek szaporodni.

A tápcsatorna protozon fertőzését a széklettel szennyezett étel vagy ital elfogyasztása okozza. Változatos tüneteket eredményez, a tünetmentes hordozóállapottól, a gomor-bélrendszer (gasztrointesztinális traktus), illetve más szervek elváltozásaival összefüggő súlyos megbetegedésig. Rossz higiénés viszonyok között sokkal gyakoribb, de Európában és itthon is előfordul, például amoebiasis megbetegedés hazánkban 100-nál kevesebb van évente.

A maláriát is protozonok okozzák, a Plazmodium falcifarum nevű élősködő, melyet az Anopheles szúnyog nőstényei terjesztenek. A toxoplasma gondii okozta fertőzéses megbetegedés agyvelőgyulladást okoz. A kórokozó megtelepedhet a szemekben és a tüdőben is. Általában macskák és madarak terjesztik, főleg a szabadban is járkáló, vagy kóbor cicáktól kell óvakodni.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!