Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: reflux, regurgitatio = visszafolyás, visszaáramlás Reflux- az elfogyasztott étel gyomorsavval együtt visszajut a nyelőcsövünkbe
angol: GERD Gastro-oesophagealis reflux disease
magyar: GORB Gastro oesophagealis reflux betegség
 

A tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, az elfogyasztott étel gyomorsavval együtt visszajut a nyelőcsövünkbe, és a garatban gyulladást, égető érzést, végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya gyulladást okoz. Ha teli gyomorral fekszünk le, vagy túlsúlyosak vagyunk, a gyomrunk vagy a rekeszizmunk könnyebben átengedi a gyomor és nyombél tartalmat.

Reflux tünetei:

Reflux kiváltó okai:
Kiválthatják szívgyógyszerek, nyugtatók, szteroid tartalmú gyógyszerek, szalicilátok, sok antibiotikum. Legfőbb ok a megváltozott életmód, rendszertelen táplálkozás, mozgásszegény, rohanó életmód.

Reflux megelőzése, kezelése:
Egészséges étrend, fehérjével, szénhidrátokkal, zsiradékokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Kerüljük a tele hassal való lefekvést, együnk többször és keveset. Legvégső esetben választjuk a műtéti megoldást.
 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
gyomor , gyomorégés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!