Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A tea nem csak népszerű ital, de egészséges is és jótékony hatásokkal is bír. Antioxidáns, fertőtlenítő és [antibakteriális]? hatásai is vannak.Tea jótékony hatásai - Antioxidáns, fertőtlenítő és antibakteriális hatása van
A tea egyik összetevője számos antioxidáns tulajdonságú vegyület, melyek közül kiemelkedő a [polifenol]? szerkezetű [flavonoid]? vegyületek koncentrációja. Egy liter hagyományosan elkészített tea 1 gramm polifenolt tartalmaz.


Az antioxidánsok gátolják a szabad gyökök káros hatásait. Ezek a szabad gyökök felelősek többek között több daganat, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. A tea kevés nátriumot tartalmaz, de kálium, kálcium és fluor tartalma magas. Emiatt csökkentheti a csontritkulás mértékét és megakadályozhatja kialakulását.
Kutatások bizonyítják, hogy aki napi 3,75 dl teát fogyaszt, azoknál az embereknél alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.
A teafogyasztók erei tágabbak, a véráramlásuk szabályosabb. Csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét.
A szívinfarktus kialakulása is 11%-kal alacsonyabb számot mutat azoknál, akik rendszeres teafogyasztók.


Antibakteriális hatása a benne lévő katekineknek köszönhető. Gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását és védelmet nyújt az emésztőrendszeri fertőzések egy rész ellen.


A teában [koffein]? és [theophyllin]? is található, mai élénkítő hatással bír. A zöld te a fogyasztása ebből a szempontból előnyösebb, mivel kevesebb koffeint tartalmaz és felszívódása egyenletesebb, hosszabb ideig tart.


Egy csésze tea tartalma:
Katechinek:
Az összes katechintartalom több mint fele epigallokatechin gallát, ami EGCG-ként is ismert. Húszszor erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin.


Tearubiginek:
Egy komplex flavonoid, mely a tea fermentálásakor, a levelek feketére változásakor keletkezik


Teaflavinok:
Szintén a levelek fermentációjakor keletkezik.
Koffein: A teában található enyhe serkentő, egy 200ml-es csésze átlagosan 40 mg koffeint tartalmaz, összehasonlítva az instant kávé 64 mg-jával és főzött kávé 150 mg-jával.


Tannin:
Olyan flavonoid, mely antioxidáns tulajdonsága mellett aromát, összehúzó és kesernyés ízt kölcsönöz a teának. 

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
alternatív , antibakteriális , antioxidáns , gyógymód , szabad gyökök , tea
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!