Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Vesekő
Verzió: 8  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2011-06-28 22:59:30
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

latin: nephrolithiasis (nefrolitiázis)
 
Kő képződése a vesében vagy a vesekelyhekben és a vesemedencében, melyek a vizeletből kicsapódott sókból alakulnak ki. Többnyire mésztartalmúak. A vesekőképződés előtt gyakran előfordul vesehomok képződése illetve ürítése.

Kő képződése a vesében vagy a vesekelyhekben és a vesemedencében, melyek a vizeletből kicsapódott sókból alakulnak ki. Többnyire mésztartalmúak. A vesekőképződés előtt gyakran előfordul vesehomok képződése illetve ürítése.Vesekő a vesében

 
Kialakulása:
Keletkezésében szerepet játszik a táplálkozás, a túlzott kálcium bevitel hajlamosító tényező.
A mellékpajzsmirigy fokozott működése is vesekőképződést okozhat. [Köszvény]ben a magasabb [húgysav]szint hatására húgysavkő alakulhat ki.
 
Tünetek:
Átmenetileg fellépő, heves deréktáji, vesetáji [fájdalom], mely a lágyékba sugárzik. Sokszor jelentkezik hányinger, [hányás], kialakulhat [láz]as állapot. A beteg levert, fáradt, rossz a közérzete. A veséből elindult kő a húgyvezetékben elakadhat és igen fájdalmas [vesekóliká]t okozhat. Ha a kő nem távozik, mögötte vizeletpangás alakul ki, amelyben könnyen elszaporodnak a [baktérium]ok. A vizelet véressé válhat.
 
Kezelés:
Lázas állapot, terhesség, vagy olyan beteg esetén, akinek csak egy veséje van, feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni. Veseköves roham esetén [fájdalomcsillapító szerek] és görcsoldó adása szükséges, melynek hatására a húgycsőizomzat ellazul és ha nem túl nagy a kő, eltávozhat. A megakadt kő húgyúti [fertőzés] kialakulásával vesekárosodást okozhat, ezért ultrahangos kőzúzás vagy műtéti eltávolítása indokolt.
Bőséges folyadékfogyasztással, rendszeres testmozgással, a magas [kálcium] bevitel kerülésével a vesekőképződés megelőzhető.
 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!