Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A pelenkás csecsemő még nem képes szabályozni húgyhólyagjának kiürülését. Amikor a hólyag megtelik, a falára ható nyomás ingere alapján egy gerincvelői reflex kiüríti a húgyhólyagot. Fejlődése során a gyermek elsajátítja azt a képességet, hogy elnyomja ezt a reflexet addig, amíg a vizeletürítésre nem adódik megfelelő alkalom. Még a felnőttek sem tudják ezt a reflexet a végtelenségig elnyomni. Egy bizonyos határ után a húgyhólyag "magától" (pontosabban a gerincvelő közreműködésével) kiüríti tartalmát.

 

Hasonló reflexek szabályoznak sok alapvető élettani működést, köztük a légzést is. Némelyek, mint a hólyagműködés -vagy kisebb mértékben a légzés- akaratlagosan is befolyásolható, mások pedig, köztük a szívverés, akaratunktól teljesen függetlenek. 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!