Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ezek a legösszetettebb reflexek arra szolgálnak, hogy a szervezet szélsőséges helyzetekre előre beprogramozott módon válaszoljon. Erre a legjobb példa a ,,harcolj vagy menekülj" típusú reakció: a vészhelyzet kiváltotta reflexválaszok együttese. Amikor például egy útonállóval találjuk magunkat szemben, két dolgot tehetünk: vagy megverekszünk vele, vagy megfutamodunk. Az állatoknak is ez a két lehetőségük van, ha támadás éri őket. A szervezet szükségletei azonban nagyjából ugyanazok, akár a küzdelmet, akár a menekülést választjuk. Ezért tehát a kérdéses reflexegyüttes automatikusan fokozza a légzést és a szívműködést, valamint néhány más élettani működést, amelyre mindkét típusú cselekvéshez nagy szükség van.

 

Jellemzi még ezt az úgynevezett stresszreakciót a fokozott verejtékezés (ez a küzdelem vagy a menekülés hevében növeli a hőleadást) és a bőr elfehéredése (miután a vér a bőrből a fontosabb izmokhoz áramlik). Ezt a reflexegyüttest a veszélyhelyzet gondolatban való átélése is kiválthatja: ilyenkor egy úgynevezett feltételes reflex részévé válik.

 


A szócikkhez társított címkék:
reflex
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!