Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ha az alkoholbeteg felhagy a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztással, az esetek többségében különböző súlyosságú elvonási tünetek lépnek fel egy-két napon belül.


 

Az alkohol elvonási tünetei

 Absztinenciális tünetek

Rossz közérzet, álmatlanság, gyengeség,  remegés, izzadás, hányinger. Ritkábban előfordulhatnak görcsös rohamok is  (ún. alkoholos epilepszia). Viszonylag gyakran társul olyan pszichés tünetekkel is, mint a napokig is fennmaradó hallucináció. Súlyos, életveszélyes helyzetben felléphet láz, általános nyugtalanság , remegés, koordinációs zavarok, vizuális hallucináció, keringési zavarok, légzési elégtelenség.
 

Az alkoholizmus kezelésére alkalmazott gyógyszerterápiák

Az elvonókúrák során - mivel az alkoholbetegek többsége vitaminhiányban szenved ezért Különböző vitaminok szedése javasolt. Súlyos elvonási tünetek fellépésekor, amikor a beteg sürgősségi ellátásra szorul, nagy adag intravénásan adott B1-vitaminnal kezdik a kezelést.
A kiszáradás megakadályozására és a tünetek enyhítésére intravénás folyadékot, magnéziumot és glükózt is szoktak adni.
A pszichikus tünetek enyhítésére, a nyugtalanság kialakulásának megelőzésre nyugtató hatású szereket adagolnak.  Az alkohol hallucinációban szenvedőknél antipszichotikus szereket - klórpromazinnal vagy thioridazinnal - alkalmaznak.


A visszaesés elkerülésében egyes esetekben átmenetileg segíthet a diszulfirám hatóanyagú szer, ami olyan kellemetlen tüneteket idéz elő, ha a beteg alkohol fogyaszt, hogy ennek megtapasztalása után, sikeresen elérhető az alkohol kerülése. Vagy az alkohol iránti vágyat csökkentő naltrexon is alkalmazható. A szer csak átmenetileg adható - és csak teljesen egészséges szervezetű betegeknek -, például egy pszichoterápia mellett.
Az alkoholisták gyógyítása akkor a legsikeresebb, ha pszichoterápiás kezeléssel az alkohol hátterében meghúzódó lelki problémákat is feldolgozzák, de ugyanakkor jelen van egy társ is, aki segít teljes életet élni.
A kezelés történhet ambulánsos vagy bentlakásos formában.
 


A szócikkhez társított címkék:
antaethyl
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!