Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az akné általában az arcon, a nyakon, a mellkason és a vállakon megjelenő‘, a bő‘r faggyúmirigyeinek fokozott működése következtében kialakuló pattanás, mitesszer. Az akné általában nem okoz komolyabb egészségügyi problémát, csak arra kell ügyelni, hogy a kitisztulás után ne okozzon maradandó heget.

 

Akne kezelése

 

 Narancsbőr
    A narancsbőr, avagy cellulitisz kisebb, makacs dudorokból áll, melyeket a fenék és a comb környékén láthatunk. Tippek a narancsbőr ellen >>

Egyes súlyosabb esetei – nagyon sok és mély pattanás, pustula – kezelésére gyógyszert is alkalmaznak. Pontos oka nem ismert, a hátterében leggyakrabban a pubertáskori hormonszint-növekedés áll, ami a faggyúmirigyek megnagyobbodását, ill. faggyútermelés növekedését eredményezik.

 

A betegnek minden nap meg kell mosnia az arcát nagyon enyhe szappannal, de csak kétszer. A hajat is gondosan tisztítani kell, különösen, ha zsíros.

 

Az aknés beteg sose piszkálja a pattanásait, mert attól csak még több lesz belőle, bőrirritáció is jelentkezhet miatta. Kerülni kell a vegyszerekkel való érintkezést, például a nehéz kozmetikumokat és krémeket. Használjanak természetes, víz alapú termékeket

 

Akne után visszamaradó hegek kezelése

 

Az időben végzett terápiával kivédhető a maradandó hegek, sebhelyek kialakulása. Gyógyuláskor az aknes szövetkárosodás kis sebként viselkedik. Teljes gyógyuláskor a sebet záró, kezdetben normálisan pirosas, és a bőrből kissé kiemelkedő hegszövet vérellátása csökken, elhalványul. Ezek az ún. maculák sokszor csak hat hónap elteltével tűnnek el végleg.

 

A sötétebb bőrön még tovább látszanak. A súlyosabb pattanások heggel gyógyulnak, melyekből sokféle akad. A keloid heges akne kidomborodik a bőrfelszínből, s évekig elcsúfíthatja az arcot, de mérete idővel csökkenhet.

 

A szövetvesztéssel járó akne jégcsákányszerű heggel gyógyul. A már kialakult hegeken, indokolt esetben bőrgyógyász-kozmetológus, vagy plasztikai sebész segíthet. A bőr felső rétegének ledörzsölésével, hámlasztásával dermaroller kezeléssel, valamint IPL, vagy lézeres kezeléssel lehet a hegeket szépíteni, eltüntetni.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!