Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Akár enyhe, gyors lefolyású, akár krónikus csalánkiütésről van szó törekedni kell a kiváltó ok pontos meghatározására, mert a bőrreakció megelőzésének az a legbiztosabb módja, ha elkerüljük a bőrreakciót kiváltó anyagokat vagy fizikai behatásokat. Sajnos azonban a kiváltó ok azonosítása nagyon nehéz, de az önmegfigyelés sokat segíthet az orvosnak.Csalánkiütés tünete a bőrön
 

Az enyhe, gyors lefolyású csalánkiütés 2-3 nap alatt gyakorlatilag magától is meggyógyul, ha nem érintkezünk tovább a kiváltó ingerrel. A viszketés enyhítésére krémek, spray-k és más oldatok állnak rendelkezésre, például Fenistil gél, Phlogosam kenőcs, Psilo-Balsam gél, Lidocain 5%-os kenőcs. Sokat segíthetnek az antihisztaminok, ezek közül több vény nélkül is kapható Claritine Akut tabletta, Llorano tabletta, Revicet Akut 10 mg préselt szopogató tabletta, Zyrtec start filmtabletta. A viszketés enyhítésére ajánlott a hideg vizes fürdő, és néhány növényi eredetű hatóanyag is jól alkalmazható. A zöldtea  antihisztamin-hatású polifenolokat tartalmaz, ezért a csalánkiütésre hajlamosaknak ajánlott a rendszeres fogyasztása: napi 3 csésze.  Az aloe vera levének és zseléjének is van viszketést csillapító hatása.
 

A krónikus csalánkiütés esetében nem ilyen egyszerű a helyzet, mert ezek hátterében nem csak egyes anyagokra, ill. fizikai behatásokra fennálló allergiás reakciók állhatnak, hanem olyan betegségek is meghúzódhatnak, mint például nem kezelt idült (krónikusfertőzések a szervezetben. Tehát mindenképpen célszerű egy alapos kivizsgálás, hátha ezzel kideríthető és megszüntethető a valódi ok. Ha ezek a vizsgálatok nem adnak magyarázatot a krónikus csalánkiütésre, akkor az antihisztaminok rendszeres alkalmazásával szüntethetők meg a beteg tünetei. Elsősorban a második generációs szerek ajánlottak, amelyeknek nincs szedatív hatásuk, így a loratadin, fexofenadin, cetirizin hatóanyagot tartalmazó szerek. Emellett kerülendők a tünetek kiváltását elősegítő alkohol tartalmú italok, egyes gyógyszerek – például az acetilszalicilsav, enzimgátló, kodein, morfin hatóanyagokat tartalmazók –, valamint a stressz.

 

Kapcsolódó szócikkek

Csalánkiütés
Krónikus csalánkiütés
Akut csalánkiütés

Allergén

Allergia

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!