Már 2265 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Bőrszárítók
Verzió: 3  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2013-01-21 12:42:00
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A folyamatos nedvesség – meleg, erősen párás környezet – hatására a bőr felázik és kidörzsölődik. Ilyen hatás lép fel egyes testtájékokon is, amelyek nem jutnak kellő levegőhöz, például a lábujjak köze, a fartájék, a hónalj, az ágyék, valamint az emlők alatt.

A nedves bőrfelszínen könnyen bejutnak a szervezetbe a különböző kórokozók, főleg a gombák és a [baktérium]ok számára kedvező táptalaj. Ilyen testtájékokon szárító hatású szereket célszerű alkalmazni. Például hintőport, amely magába szívja a bőrfelszín nedvességét. A hintőporok többségének alapanyaga a [talkum]. Egyes hintőporok kukoricakeményítőt tartalmaznak, ugyan ezek is kiváló szárító hatásúak, de elősegítik a bőrgombák szaporodását.

A csecsemők hintőporait kukoricakeményítőből készítik, mert belégzés esetén kevesebb kockázattal jár, mint a talkum. Az alumíniumsókat tartalmazó oldatok szintén szárító tulajdonsággal rendelkeznek.


A folyamatos nedvesség – meleg, erősen párás környezet – hatására a [bőr] felázik és kidörzsölődik. Ilyen hatás lép fel egyes testtájékokon is, amelyek nem jutnak kellő levegőhöz, például a lábujjak köze, a fartájék, a hónalj, az ágyék, valamint az emlők alatt.

A nedves bőrfelszínen könnyen bejutnak a szervezetbe a különböző kórokozók, főleg a [gombá]k és a [baktérium]ok számára kedvező táptalaj. Ilyen testtájékokon szárító hatású szereket célszerű alkalmazni. Például hintőport, amely magába szívja a bőrfelszín nedvességét. A hintőporok többségének alapanyaga a [talkum]. Egyes hintőporok kukoricakeményítőt tartalmaznak, ugyan ezek is kiváló szárító hatásúak, de elősegítik a bőrgombák szaporodását.

A csecsemők hintőporait kukoricakeményítőből készítik, mert belégzés esetén kevesebb kockázattal jár, mint a talkum. Az alumíniumsókat tartalmazó oldatok szintén szárító tulajdonsággal rendelkeznek.


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!