Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A linolsav és a konjugált linolsav képlete

A CLA, konjugált linolsav, a linolsav több izomerének összefoglaló neve.

 

(Az izomerek olyan molekulák, melyeknek alkotói ugyanazok, azonban az atomok térbeli szerkezete, elhelyezkedése más. Emiatt az eltérő izomerek más biológiai hatással rendelkezhetnek, vagy hatástalanok is lehetnek).

A CLA tehát nem egyetlen anyag neve. A CLA izomereknek – ellentétben a sima linolsavval – mindig vannak konjugált láncaik. Ezek az izomerek tehát zsírsavak, így természetes tápanyagok.

Legfőbb forrásaik: az állati élelmiszerek, hús, tojás, és leginkább a tejtermékek. A növényi olajokban jóval kevesebb van, mégis a napraforgóolaj linolsav tartalmát kihasználva általában (speciális kezelés után) ebből vonják ki a konjugált linolsavat.

Úgy tûnik, hogy a CLA, ha edzéssel és kalóriaszegény táplálékkal kombináljuk, képes a testösszetételt oly mértékben megváltoztatni, hogy a testnek nagyobb legyen az izomtömege, és ez által csökkenjen a zsír aránya.

A CLA sok lehetséges előnnyel bír, ám ezek közül kevés igazolt egyértelműen. Ilyen előnyök a rákellenes hatás, a diabéteszt megelőző és vércukorszint-csökkentő hatás, a plazma lipid szintjének csökkentése, illetve a testösszetételt két irányból pozitívan modosító hatás (testzsírcsökkenés, zsírmentes testtömeg növekedés).

Több vizsgálat is igazolta, hogy növeli az inzulinérzékenységet, és csökkenti a vércukorszintet. Egy vizsgálat szerint ráadásul a vércukorszint-csökkenés annak a következménye, hogy több glikogént tárol CLA hatására a szervezet az izmokban, ami testépítőknek igen előnyös lenne.

A CLA csökkenti a vér triglicerid szintjét, sőt, talán a koleszterinét is.

Miért használjuk a konjugált linolsavat?

  • Antikarcinogén anyag, a rák minden stádiumában előnyös lehet a fogyasztása, ideértve a megelőzést is.
  • Esetlegesen testkompozíció javító hatása lehet, főleg oly módon, hogy segítheti a zsírvesztést. Néhány esetben a zsírmentes testtömeg növekedését is előidézni látszott.
     


A szócikkhez társított címkék:
konjugált linolsav
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!