A CLA, konjugált linolsav, a linolsav több izomerének összefoglaló neve.
(Az izomerek olyan molekulák, melyeknek alkotói ugyanazok, azonban az atomok térbeli szerkezete, elhelyezkedése más. Emiatt az eltérő izomerek más biológiai hatással rendelkezhetnek, vagy hatástalanok is lehetnek).
A CLA tehát nem egyetlen anyag neve. A CLA izomereknek – ellentétben a sima linolsavval – mindig vannak konjugált láncaik. Ezek az izomerek tehát zsírsavak, így természetes tápanyagok.
Legfőbb forrásaik: az állati élelmiszerek, hús, tojás, és leginkább a tejtermékek. A növényi olajokban jóval kevesebb van, mégis a napraforgóolaj linolsav tartalmát kihasználva általában (speciális kezelés után) ebből vonják ki a konjugált linolsavat.
Úgy tûnik, hogy a CLA, ha edzéssel és kalóriaszegény táplálékkal kombináljuk, képes a testösszetételt oly mértékben megváltoztatni, hogy a testnek nagyobb legyen az izomtömege, és ez által csökkenjen a zsír aránya.
A CLA sok lehetséges előnnyel bír, ám ezek közül kevés igazolt egyértelműen. Ilyen előnyök a rákellenes hatás, a diabéteszt megelőző és vércukorszint-csökkentő hatás, a plazma lipid szintjének csökkentése, illetve a testösszetételt két irányból pozitívan modosító hatás (testzsírcsökkenés, zsírmentes testtömeg növekedés).
Több vizsgálat is igazolta, hogy növeli az inzulinérzékenységet, és csökkenti a vércukorszintet. Egy vizsgálat szerint ráadásul a vércukorszint-csökkenés annak a következménye, hogy több glikogént tárol CLA hatására a szervezet az izmokban, ami testépítőknek igen előnyös lenne.
A CLA csökkenti a vér triglicerid szintjét, sőt, talán a koleszterinét is.
Miért használjuk a konjugált linolsavat?
- Antikarcinogén anyag, a rák minden stádiumában előnyös lehet a fogyasztása, ideértve a megelőzést is.
- Esetlegesen testkompozíció javító hatása lehet, főleg oly módon, hogy segítheti a zsírvesztést. Néhány esetben a zsírmentes testtömeg növekedését is előidézni látszott.