Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: sectio caesarea (szekció cézárea)

 

A császármetszés elvi ábrájaCsászármetszés során a hason ejtett metszésen át születik meg a gyermek. Ilyenkor epidurális érzéstelenítésben vagy altatásban épp a fanszőrzet vonala alatt metszik el a has bőrét. A gyermeket a megnyitott méhből az átvágott hasfalon keresztül segítik a világra.

 

Ehhez a megoldáshoz akkor folyamodnak, ha a hüvelyi szülés veszélyeket rejt magában vagy nem kivitelezhető. Bizonyos esetekben a szülést már eleve császármetszéssel tervezik, míg máskor a szülés során felmerülő váratlan probléma miatt döntenek mellette.

 

Sok modern társadalomban a perek miatti félelemtől nőtt a császármetszések száma, amelyekre a hüvelyi szülések során bekövetkező magzati halálozások miatt került sor. Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint 10-15%-nál ne legyen nagyobb a császármetszések aránya.

 

Sok fejlett országokban, a skandináv országok kivételével, a múlt század huszas éveiben kezdett növekedni e műtéti szülések száma az orvosi gyakorlat fejlődése jóvoltából. A császármetszés ugyanis nagy műtét. Az előnyei is nagyobbak, ha megfelelően végzik, de számottevő kockázat is leselkedik az anyára és a magzatára. Gyakran kerítenek sort császármetszésre ikerterhességek esetén is.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
Magzat , magzatvíz
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!