Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Gyomorrák
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-01-24 11:17:07
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A gyomorrák leginkább 50 és 70 éves kor között jelentkezik, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél.

 

A gyomorrák kiváltó okai

 

 A gyomorégés
    Tipikus panasz, mikor a gyomornedvek rossz helyre, a nyelőcsőbe jutnak. A reflux (felböfögés) jellegzetes tünete az égető érzés a mellkasban és torokban, gyakran alkohol, gyümölcslé, forró folyadék vagy zsíros étel fogyasztása után jelentkezik, különösen ha előrehajol, vagy hanyatt fekszik az ember. A gyomorégés megelőzése >>

A gyomor nyálkahártyájának gyulladásától a túl sós ételeken át egyes gyógyszerhatóanyagokig és a Helicobacter pylori fertőzésig több tényező is felmerül, amely hatással lehet a daganatos elváltozás kialakulására – ezek között ki kell emelni a dohányzást, amely a szervezetbe kerülő méreganyagok, s a nyálkahártya-elváltozások révén mintegy kétszeresére növeli a kockázatot.

 

Kockázatot hordoznak a gyomor nyálkahártyájának megbetegedését okozó kórok, mint a [gyomorfekély], a gyomor-nyelőcső visszafolyás ([reflux]), közvetett kiváltó ok lehet az elhízás is.

 

Milyen tünetek utalhatnak gyomorrákra?

 

A gyomorrák kialakulását megelőzi a gyomor nyálkahártyájának valamiféle rendellenessége. A gyomorbetegségek közül a maradandó fekélyekre és az egyébként ártalmatlannak ítélt polipokra is oda kell figyelni, mert mindkét elváltozás daganatos átalakuláson mehet keresztül. A gyomorráknak a kezdeti szakaszban általában nincsenek jól elkülöníthető tünetei.

 

Rendszerint olyan bizonytalan eredetű panaszok merülhetnek fel először, amelyeknek a betegek nem is tulajdonítanak jelentőséget. Jelentkezhet étvágytalanság, állandósuló teltségérzés, ételundor – húsundor –, fogyás és gyomorfájdalom is. Később hőemelkedés, láz, gyomorvérzés is előfordulhat. A gyomorrákos betegeknek ugyanakkor jelentős része jó általános állapotban, elfogadható laboratóriumi értékekkel kerül műtétre.

 Kioperált rákos gyomor

Ugyanakkor ugyanez az oka annak is, hogy sok beteg – a gyomorrákos pácienseknek több mint harmada – már túl későn fordul orvoshoz, amikor már olyan előrehaladott stádiumban van a daganat, hogy az már – kiterjedtsége és áttétei miatt – nem operálható.

 

A gyomorrák kezelése

 

A gyomorban megjelenő [tumor]ok ellen még manapság is a sebészkés a leghatékonyabb, a daganat diagnosztizálása után az orvosok fontosnak tartják, hogy az operációra minél hamarabb sor kerüljön – ez alól a kiterjedt, többszörös áttéttel bíró daganatok a kivételek, amikor már az operáció kockázata nagyobb, mint az általa remélhető javulás.

 

Amennyiben az lehetséges, a gyomornak csak a tumorral behálózott részét távolítják el, ám előfordul a teljes gyomoreltávolítás (gastrectomia) is. A sebészeti eljárás kiegészítendő vagy nem operálható (inoperábilis) esetekben a radio- és a [kemoterápia] alkalmazása is bevett gyakorlat, ám a szakirodalom szerint a hormon-, az immunterápia vagy a hőkezelés nem igazán hatékony gyomordaganat esetén.


Amennyiben az lehetséges, a gyomornak csak a tumorral behálózott részét távolítják el, ám előfordul a teljes gyomoreltávolítás ([gastrectomia]) is. A sebészeti eljárás kiegészítendő vagy nem operálható (inoperábilis) esetekben a radio- és a [kemoterápia] alkalmazása is bevett gyakorlat, ám a szakirodalom szerint a hormon-, az immunterápia vagy a hőkezelés nem igazán hatékony gyomordaganat esetén.


 

Forrás

 
Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!